Hayvancılık çökme noktasında

Hayvancılık çökme noktasında Ekleme Tarihi : 7/29/2012

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Türk hayvancılığının çökme noktasına geldiğini söyledi.

 

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çetinkaleli’den bilgi alan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türk hayvancılığının sistemli bir şekilde yok edildiğini ifade etti. Çıray, “Geçtiğimiz yıl sözde teşvik verdiler. Piyasada damızlık sığır fiyatları 2 katına çıktı. 2 inek 13-14 bin liradan yetiştiriciye satıldı. Şimdi aynı inekleri 7-8 bin liraya alan satan yok. Üstelik o kredilerin ödemeleri de kapıya dayandı. Çiftçi haciz korkusu içinde devlet eliyle sokulduğu batakdan kurtulmaya çalışıyor” diye konuştu.

Süt üretimindeki düşüşü kalitesiz yeme bağlayan Çıray çiftçinin hayvanlarına bakamadığını kaydetti. Aytun Çıray “21 kg süt alabilmek için 30 kg kaliteli yeme ihtiyaç vardır. Çiftçi süt parasıyla yemi karşılayamadığından hayvanlarını hiçbir besin değeri olmayan ot ve samanla doyurmakta; bu da tabloyu daha da vahimleştirmektedir. Üstelik saman ve ot fiyatları da talep yoğunluğundan tavan yapmıştır. Hükümeti uyarıyorum. Bu tablo aynen devam ederse üreticilerimiz batacak. Damızlık sığırlar kesime gidecek; 2013 yılı hüsran ve kabus yılı olacaktır” dedi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığını önlem almaya çağıran CHP İzmir Mİlletvekili kredi borçlarının ertlenmesini ve üreticiye yem desteği sağlanmasını istedi.

 

HURRİYET

Anahtar Kelimeler:saman ithalatı,ot ithalatı,kaba yem,hayvancılık çokme noktasında


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara