İtalyan Çimi Desteklemesi

İtalyan Çimi Desteklemesi

İtalyan Çimi Desteklemesi

2018 yılı yem bitkileri destekleme listesinde İtalyan çimi dekar başına 60 tl destekleme ödemesi yapılmaktadır.2019 yılında destekleme ödemesinde artış beklenmektedir.  Tarım Bakanlığı İtalyan çimi yetiştiriciliğinin desteklemek için bu ödemeyi yapmaktadır. İtalyan Çimi desteklemesi çiftçileri İtalyan çimi ekilmesini teşvik için verilmektedir.

İtalyan çimi latincesi Lolium Multiflorum dur. İngilizcesi İtalyan Ryegrass 'dır. Dilimize Ryegrass diye yerleşmiştir.

İtalyan çiminden dekara 5 kg tohum ekilir. Ekim derinliği 1-2 cm olmalıdır. Hem mibzerle hemde saçma ekim yapılabilinir. İtalyan çimi ekim zamanı Eylül başından Aralık sonuna kadar devam eder. Doğu Anadolu Bölgesi dışında bahar ekimi tavsiye edilmemektedir. Hava sıcaklığı normal olduğu dönemlerde ekimden bir hafta sonra italyan çimi tohumları çimlenir. Ekim aşamasında dekara 15-20 kg toprak gübresi 20-20 atılır. Ekimden 3 hafta sonra da üzerine üre gübresi 15-20 kg dekar başı ya da 26 lık nitrat gübresinden 25 kg atılır. 

İtalyan çimi 40 cm ye ulaştığında biçim yapılır. İtalyan çimi yem bitkisi 180 cm boya kadar yükselebilir. Aşırı boylanma besin kaybına yok açar. Biçim sayısı azalır. O nedenle 40-50 cm de biçmek en doğrusudur. İtalyan çimi (Ryegrass otu ) 40 cm boyda en yüksek besini taşımaktadır. .Bünyesinde yeşilinde %22, slajında %19,2 ham protein değeri vardır. İtalyan çimi besin değeri mükemmel seviyededir. 

Hayvanlarda süt artışı , et artışı ve kondüsyon artışı sağlar. Tek başına bir hayvanı besleyecek mükemmelliktedir. Avrupa , Amerika , Avustralya ve Yeni Zellanda ' da çok geniş alanlara ekimi yapılmakatadır. İtalyan çimi yem bitkisini ilk kez Türkiye'ye Torunoğlu Tohumculuk getirttirmiştir. Akabinde ülke genelinde yoğun tanıtım ve yayın çalışmaları yapmıştır. Başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara Bölgesi , Akdeniz Bölgesi , İç Anadolu Bölgesi , Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anaolu bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde Türk çiftçisiyle tanıştırmıştır. 

Yem fiyatları altında ezilen hayvan yetiştiricilerine İtalyan çimi bir umut olmuştur. Hayvanların ucuza beslenmesini sağlamıştır. Bu bitkiyle beslenen hayvanlar dengeli ve sağlıklı beslenmektedir. 

İtalyan çimi tohumu adı üstünde İtalya menşeyli bir tohumdur. Amerika , Avrupa , Avustralya  ve Yeni Zellanda da bir çok İtalyan çimi çeşidi ıslah edilmiştir. İtalyan çimi tohumu alırken İtal OECD belgesi olduğundan emin olunuz. Çakma tohum almayınız. Yerli İtalyan çimi adı altında çakma tohum satılmaktadır. Bu kötü niyetli kişilerin aldatıcı ticaretinden çiftçilerimizin uzak durmaları gerekmektedir. 

İtalyan çimi özellikleri bakımından , İtalyan çimi verimi bakımından mükemmel bir yem bitkisidir. 

İtalyan çimi çeşitleri ve İtalyan çimi tohumu fiiyatları hakkında bilgi almak iiçin firmamızı arayabilirsiniz.  


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara