Karabük Köyünde Mera Islah Projesi Devam Ediyor

 

 

Karabük Köyünde Mera Islah Projesi Devam Ediyor  

 

Yazan Tuzgoluhaber    

 

 Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanmaya alınan mera ıslah projesi çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Karabük köyünde yapılan mera ıslah projesi bu yılda ara vermeden devam etti.

 

Karabük Köyü muhtarı ve köylüler geçtiğimiz hafta içerisinde mera ıslah projesi kapsamında 250 dönüm mera köylüler tarafından sürüldü ve tohumların ekimi gerçekleştirildi. Karabük Köyü Muhtarı Halit Yücel, geçtiğimiz yılda benzer bir çalışma yaptıklarını ve çok memnun oldukları, İl Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını ve yaklaşık üç yıldır bu konuyu takip ettiklerini belirterek “köylülerimiz ile birlikte köyümüzde 250 dönüm meraya makinelerimiz ve traktörlerimiz ile ektik. İnşallah iyi bir proje olacağını düşünüyoruz. Benzer çalışmalar ile Besiciliğin köyümüzde ilerleyeceğini söyleyebilirim. Bizler geçtiğimiz senede 500 dönümlük bir araziye ekim yaptık. Gayet memnun kaldık. Hayvanlarımız bu alanlarda otlatıldı” dedi. 

Mera Islah Ponjesi hakkında yetkililer ise İl Tarım Müdürlüğü tarafından uygulanan bu projenin besi ve süt hayvancılığının geliştirilmesi için desteklemeler ve faizsiz kredi uygulaması yapıldığı belirtilerek, bu kapsamada uygulanan mera ıslahı projesi ile çayır mera alanlarının korunması ve geliştirilmesi için gerekli çalışmalara büyük önem verildiği bilgisi öğrenilirken, “Hayvansal üretimin temel besin kaynağı olan kaliteli kaba yem üretimi yanında, zayıf mera alanlarının yapısının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir çevre ve erozyonun önlenmesi bakımından günümüzde ve gelecekte büyük önem arz ettiğini belirttiler. Hayvancılık ve tarım açısından en önemli doğal kaynaklarımızdan biri mera alanlarımız olduğu” yetkiler tarafından söylendi. . Zayıf ot varlığına sahip meraların otlarında verim artışı olacağı, yem kalitesinin yükseleceğini buradan beslenen hayvanların ürün miktarında ve kalitesinde artış olacağını belirterek önemli çevre sorunlarından biri olan rüzgar erozyonun önlenmesi ve yangın tehlikesinin azaltılmasına katkıda bulunacağını söyledi. Ayrıca erken ilkbaharda havaların elverişli olduğu günlerinde İl Tarım Müdürlüğünün desteğiyle ikinci gübrelemenin yapılacağı bildirildi. Islah çalışmalarının başarılı ve sürdürülebilir olması için çiftçilerimizin de konuya gereken önemi göstermesinin çok önemli olduğu” söylendi. 

 

Etiketler:mera ıslahı,mera ıslah projesi,mera ıslahı nasıl yapılır,mera ıslahı nedir

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara