Pamukta dert bitmiyor

Pamukta dert bitmiyor

 

Pamukta dert bitmiyor 4 Ekim 2012 13:11 tsi

Ege Bölgesi'nin pamuk ambarı olarak bilinen Söke ovasında, 2012 yılı hasadı sıkıntılı başladı. Yaklaşık 400 bin dekar ekim yapılan ovada üretimdeki maliyet yüksekliği çiftçileri zorluyor 

 

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş, pamuk fiyatındaki düşüşün bu sezon da devam etmesinden endişe duyduklarını belirtti. Kocabaş, "Son üç sezondur pamuk üretiminde izlenen politikalar üreticimizi çok üzdü. Pamuk fiyatının düşüklüğünün, iç ve dış piyasa koşullarına bağlı olduğunu biliyoruz. İzmir Ticaret Borsası'nda işlem gören 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı 1.28 kuruş. Buna 46 kuruş prim eklediğimiz takdirde bulduğumuz 1.74 kuruş fiyat, bugün 1 kilogram kütlü pamuğun maliyeti olan 1.89 kuruşun altındadır.

 

Maliyet yüksekliğinin sebebinin yanlış destekleme politikaları olduğu da bir gerçek. 2010 rakamlarına göre ABD'de kütlü pamuk maliyeti, Türkiye'maliyetin üçte ikisinde kalıyor. Bundan daha da önemlisi, rekabet açısından değişen işletme masraflarının büyüklüğü, Türkiye'deki pamuk üretiminden 3.5 kat fazladır. ABD'de maliyetlerin düşüklüğünün yanısıra pamuk üretimi oldukça yüksek oranda desteklenmektedir. Çok pamuk üreten ancak ülke içinde az kullanan ABD, ithalatta diğer ülkelerin ithalatçılarına uygun krediler temin ederek ve kendi çiftçisine ihracat destekleri sağlayarak pamuğunu satmaktadır."

 

İthalata gümrük vergisi konulmalı

 

Mevcut destekleme politikaları sebebiyle pamuk üretiminde zorlandıklarını söyleyen Oda Başkan Kocabaş, "Pamuk üretiminde dış piyasaya ayak uydurmakta zorlanıyoruz. Pamuğu ucuz maliyetlerle üreten ülkelerin çiftçileriyle aynı kulvarda değerlendirilmemiz bizi üzüyor. Girdi masraflarından kaçan üreticilerimiz, mısır ve buğdaya yöneliyor. Oysa bu ülkenin pamuğa ihtiyacı var, bizimde pamuk üretmeye" dedi.

 

Pamuk ürününe verilen desteklerin arttırılmasını ve girdi masraflarını azaltacak önlemler alınmasını istediklereni vurgulayan Kocabaş, "Sanayicinin pamuk ihtiyacının yurtiçinden temininin sağlanması için özendirici tedbirlerin yanısıra temel olarak yapılması gereken, maliyetlerin düşürülmesi ve üreticimizin diğer ülkelerde olduğu gibi her bakımdan desteklenmesi, gübre, mazot ve elektrikte KDV indirimleri, sulama masrafların azaltılması, maliyetleri düşüren politikaların sürekliliği, prim miktarının arttırılması gibi unsurların uygulamaya koyulmasıdır. Pamuk ithalatındaki sıfır gümrük uygulaması da ülke üretimine büyük bir darbe vurmaktadır" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ Yenimesaj Gazetesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara