Ryegrass

 Ryegrass

Ryegrass tek yıllık özel bir kaba yem bitkisidir. Ryegrass yem bitkilerinin içerisinde tahtından indirilemeyecek kadar çok değerli besinler ihtiva eden bir yem bitkisidir. Dekara 5 kg ekilir. Eylülden aralık sonuna kadar ekimi yapılır. Doğu Anadolu bölgesinde bahar ekimi de yapılabilinir. Diğer bölgelerde bahar ekimi olumsuz netice vermektedir.

Ryegrass nasıl ekilir?

Tarla inceltilir. Sürgü tapan çekilir. Tohum gübre (20*20 taban gübresi) tarlaya saçılır. Üzerine tekrar sürgü taban çekilir. En son dişsiz lastik ve ya demir silindir çekilerek işlem tamamlanır. Ekimden 15 gün sonra da dekara 15-20 kg üre gübre atılır.

Ryegrass dan bir inek günde 150 kg a kadar tüketim yapar. Bu da Ryegrass ın hazmının ne kadar kolay olduğunu gösterir. İneklerde et ve süt verimini arttırır. Hayvanların tüylerinin parlamasına sebep olur. Hayvanların meme ve ayak sağlığının iyileşmesinde büyük bir katkısı vardır. Hayvanlarda kızgınlık sikrusunun düzene girmesinde olumlu gelişmelere yol açar. Hayvanlarda düşüğe sebebiyet vermez. Hayvanların dengeli beslenmesini sağlar. Ryegrass otu ile beslenen hayvanlar kolay kolay hastalanmazlar , sağlıklı olurlar.

Ryegrass Türkiye topraklarının tamamında yetişir. Yabancı kökenli bir hibrit tohumdur. Yerli gen kaynağı mevcut değildir. Ryegrass tohumundan tekrar tohum üretilmez. Kötü niyetli bazı firmalar İthal Ryegrass tohumundan tohum üretip yerli Ryegrass diye çiftçileri aldatıp satmaktadırlar. Böyle bir yöntemle tohum üretip çiftçilere satmak çiftçilerimizi aldatmanın en alasıdır. Çiftçilerimiz bu tür kimselere karşı yalan propagandalarına  kanmamaları büyük önem taşımaktadır.

Ryegrass sonbahar ve ilkbaharda gelişen serin ılıman iklim yem bitkisidir. Ryegrass aşırı sıcak iklimi sevmez. Sıcak iklimde başak çıkarır , büyümesini bitirir. Ryegrass soğuklardan ve dondan etkilenmez. Geniş yapraklı , parlak renkli hayvanların severek tükettiği bir yem bitkisidir.

Ryegrass otu kurak tarımda 2-3 biçim , sulu tarımda 5-6 biçim yapılır. Dekara 12-15 ton yeşil 3-4 ton kuru ot verir. Bu güzide yem bitkisini ilk kez Türkiye’ye getirilip tanıtılmasını Torunoğlu Tohumculuk sağlamıştır. Bu özel yem bitkisiyle ege bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’de yüzbinlerce çiftçi hayvan yetiştiricisini iflasın eşiğinden almıştır.

İtalian ryegrass nasıl değerlendirilir?

Hayvanlar hem otlatılır hem slaj yapılır hem de kuru ot yapılır. Ryegrass otu saçak kökenli bir bitkidir.

Ryegrass tohum fiyatlarını öğrenmek için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara