Yem Bitkisi Desteklemesi

Yem Bitkisi Desteklemesi

En kârlısı meralarda yem bitkisi yetiştirmek

 

Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği yürürlüğe girdi. Destek almak isteyenler 1 Ocak - 15 Kasım 2013 tarihleri arasında müracaat edebilecek. Yapay çayır-mera dekar başına 100 TL destek verilecek.

 

29 Mayıs 2013 Çarşamba 23:31

12

14

16

18

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, 14 Mayıs 2013 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2013/18 sayılı Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği yürürlüğünün yürürlüğe girdiğini açıklayan Selvi, müracaatların il/ilçe müdürlüklerine yapılabileceğini söyledi.

 

 

Sulu alanda dekar başına 50 TL

Bu tebliğ kapsamında, ÇKS kayıtlı arazileri üzerine kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına ödeme yapılacağını belirten Selvi, ödemeleri şu şekilde sıraladı: 

“1 Yonca (sulu) 50 TL/dekar/yıl

2 Yonca (kuru) 30 TL/dekar/yıl

3 Korunga 40 TL/dekar/yıl

4 Tek Yıllıklar 35 TL/dekar

5 Silajlık Tek Yıllıklar 50 TL/dekar

6 Silajlık Mısır (sulu) 75 TL/dekar

7 Silajlık Mısır (kuru) 35 TL/dekar

8 Yapay çayır-mera 100 TL/dekar.”

 

 

Müracaatlar 1 Ocak- 15 Kasım arası

 

Yem bitkileri ekilişlerinin desteklemesinde müracaat formu, ÇKS Belgesi istendiğini ifade eden Selvi, müracaatın 1 Ocak – 15 Kasım 2013 tarihleri arasında hasattan önce müracaat edilebileceğini söyledi.

Selvi, destekleme şekli ve uygulama esaslarını şu şekilde sıraladı: “Çok yıllık yem bitkilerinde yonca ve yapay çayır-meranın destekleme süresi 4 yıl Korunganın destekleme süresi 3 yıldır.

-Yonca ve Korunganın destekleme ödemeleri ilk hasat edildiği yıl belirlenen destekleme birim fiyatı üzerinden destekleme süresi boyunca her yıl yapılır.

-Tek yıllık yem bitkilerinde yüzde 50 çiçeklenme döneminde hasat edildiğinde, hayvan pancarı ve yem şalgamında ise hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılır.

-Silajlık mısır ekilişlerinde danelerin hamur olum döneminden sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapmak amacı ile hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanır.

-Yem bitkisi destekleme ödemesi için ekiliş yapan çiftçi, ÇKS kaydının yapıldığı il/ilçe müdürlüğüne müracaat eder.

-Çiftçilerden, yonca ve yapay çayır-mera ekilişi için dört yıl, korunga ekilişi için ise 3 yıl ekimin bozulmayacağına dair taahhütname alınır.

-Çok yıllık yem bitkisi ekilişi yapan çiftçilerin bu ekilişi yaptıkları parselleri, ÇKS’de yonca ve yapay çayır-mera ekilişleri için 4 yıl, korunga ekilişi için ise 3 yıl süreyle sabitlenir.

-Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olur.

-Bir üretim yılında aynı parsele aynı tek yıllık yem bitkisi arka arkaya ekilirse sadece birincisi desteklemelerden faydalandırılır. Ancak aynı parsele münavebe uygulayarak bir üretim yılında arka arkaya iki farklı tek yıllık yem bitkisinin ekilmesi durumunda, her iki ekiliş ayrı, ayrı desteklemelerden faydalanılır.”

Haber Kaynağı: Yenigün

Etiketler:yem bitkisi desteklemesi,yem bitkisi desteği,yem bitkileri yetiştirmek


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara