Yonca Tohumu

Yonca Tohumu

Yoncanın toprak ve iklim istekleri
Yonca sıçak iklimleri sever. Kökleri derinlere indiğinden kuraklığa da dayanır. Yıllık yağış miktarı 350-450 mm olan bölgelerde sulanmadan da yetişebilir. Sulanırsa daha fazla biçim ve ot alınır. Yonca kar örtüsü olmadan -15 ile - 25 dereceye dayanabilir. Genç yonca sürgünleri  donlarda ölür. Yonca gelişmesini kireçli, kumlu ve tınlı topraklarda iyi sağlar. Taban suyu yüksek olan topraklarda ve taban suyu durgun olan topraklarda yonca iyi netice vermez kök çürümesi olur.

Yoncada toprak pH sı 6.5 dan aşağı olmamalıdır. Asitli topraklara yonca ekilecekse ekimden en az 6 ay öncesinde kireç uygulaması yapılır.

Yoncanın tohum yatağının hazırlanması
Yonca tohumu çok küçük olduğundan ekim yapılaçak arazi iyice ufalanıp inceltilir. Sürgü çekilip toprak düzleştirilir. Yonca ekilecek araziye yanmış çiftlik gübresi atılması yoncanın verimine olumlu katkısı olur.

Yonca tohumunun ekimi
Yonca yeni çıkış aşamasında kurağa ve donlara dayanmaz. Soğuk bölgelerde bahar ekimi daha uygun olur. Yonca tohumu mibzerle ekilecekse 3-4 kg  elle saçılaçaksa 5 kg tohum ekilir. Yonca tohumunun ekim derinliği 1-2 cm olmalıdır. Mibzerin hortumları boşa çıkarılır , bıçakları yukarı kaldırılır. Tohum gübre yüzeye saçılır sonra üzerine tapan(sürgü) çekilir. Eğer varsa dişsiz silindirle en sonunda sıkıştırılır.

Yoncanın yabani ot mücadelesi
Yonca tarlasında yoğun yabani ot görülürse biçim öne alınabilir. İlk biçimden sonra pek yabani otlar gözükmez. Yonca tarlasının başının belası kızıl ot küsküttür. Yonca bitkisin üzerine yapışıp asalak olarak yaşar. Tohum alırken küsküt içermeyen sertifikalı tohum kullanmak gerekir. Eğer bir tarlaya kızıl ot bulaşmışsa yonca dipten sık sık biçilir. Yonca tarlasında kızıl ota karşı 2.4-DB , Dalapon(Dawpon),Simazin (Gesetop),Diguat,Chloropham ve DCPA  gibi ot ilaçları kullanılır.

Yonca hastalıkları
Antraknoz,mildyö, külleme, rastık, leke hastalıkları, kök çürüğü ve solgunluk yoncada görülen en sık hastalıklardır. Yoncada en fazla zararı hortumlu böçek yapar. Bu böçek her bölgede görülür. Yonca kışa girerken 10 cm yukardan biçilir.Kış girerken dekera 25  kg 15.15.15 kök gübresi atılır. İlk biçim hortumlu böçek harekete geçmeden yapılır.

Yonca sulanırsa daha fazla biçim ve daha fazla ot alınır. İçanadolu Bölgesinde yonca her biçimde 2 su ister. Doğru sulama yöntemi yağmurlama şeklidir. Salma sulamada göllendirme yapmadan sulama yapmak gerekir. Aşırı su vermek bitkiye iyi gelmez. 

Yonca gübreleme
Ekim aşamasında dekera 20-25 kg 15.15.15 veya dap  gübresi kullanılır. Üste azotlu gübre kullanmaya lüzum yoktur. Bazan yaprak gübresi,hümik asit ve deniz yosunu uygulaması iyi gelir.

Yoncanın hasatı
Yonca biçerken toprak seviyesinden 5 cm ve üzerinde biçilir. Yonca biçim zamanı %10 çiceklenme zamanıdır. Yoncada aşırı çiceklenme ve boylanma yoncanın besinini azaltır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara