Yonca Tohumu Fiyatları

Yonca Tohumu Fiyatları

Yonca tohumu fiyatları ithal yonca tohumu fiyatlarından daha yüksektir. Yükselen döviz kurları sebebiyle yonca tohumu fiyatları olumsuz etkilenmişti. Yonca tohumu satışlarını geriletmiştir. Yükselen yonca tohumu fiyatları nedeniyle çiftçilerin alım gücü düşmüştür. Yerli üretim yonca tohumunda fiyatlar bir nebze olsun yine yükselmiştir. Firmamızda yonca tohumu fiyatları çiftçinin lehine olacak şekilde uygun fiyatlıdır.

Yonca Tohumu Üretimi
Yoncada tohumluk üretimi için en uygun ekolojik koşullar; yazların yağışsız, günlerin uzun, ışıklanma süresinin fazla olduğu kurak ve yarı kurak iklimlerde ortaya çıkmaktadır. Örneğin havanın yağışlı, nispi nemin sürekli yüksek olduğu Avrupa ülkelerinde bu ve benzeri bitkilerin tohumları başarıyla üretilememekte, ülkeler tohumlarını Akdeniz ülkelerinde üretme olanakları aramaktadırlar. Tohum için yonca ekiminde sıra araları daha geniştir. Ülkeye göre değişmekle birlikte genel boyutlar 35-70-90 cm kadardır. Ayrıca 17,5 cm’ye ekilen ot üretim tarlalarında da zorunlu durumlarda tohum üretimi mümkün olabilmektedir.

Tohum üretilen bölgenin koşullarına göre, ilk ya da, ilk iki biçimin ot olarak hasadı daha sonra tohum eldesi yaygın bir uygulamadır. Burada dikkat edilecek konu, tohum öncesi biçimleri geç yaparak yonanın köklerine yedek besin depolanmasını sağlamak, tohum oluşturacak yeni sürgüler yürümeden yürümeden hasadı tamamlamak ve tohum olgunlaştırma döneminde bitkinin güçlü olmasına olanak vermektir. Ayrıca çiçeklerin tozlaşma döneminde (tripping), ortamda fazlaca arı, yabani arı ve diğer böcek etkinliğinin bulunmasına dikkat etmek, koşullar uygunsa dekar başına 1-2 kovan temin ederek arı etkinliğini arttırmak ve tohum verimini yükseltmektir. Zira yonca çiçeklerinin açılıp döllenmesi en çok bu zar kanatlılar yardımıyla
gerçekleşmektedir.

Tohum hasadında, hasat zamanına karar vermede en iyi ölçüt bitkinin alt dallarındaki meyvenin durumudur. Bunların 2/3 ü veya ¾ ü esmer kahverengi bir konuma geldiğinde tohumların büyük bir bölümü olgunlaşmış demektir ve tohum hasadına girilebilir. Hasadın, meyve dökülmesini önlemek amacıyla, sabah serinliğinde yapılması, uygun alet ekipman kullanılması önemlidir. Ülkemizde 20-40 kg/da tohum alabilen gelişmiş Akdeniz ülkelerinde 80 kg/da, ABD’nin bazı eyaletlerinde ise 100 kg/da ‘a kadar tohum verimi alabilmektedir.

Yonca tohumu burada kısa açıklanmıştır. Oysa özel eğitimi ve deneyimi gerektiren bu konu, çok geniş bir çalışma alanını kapsamaktadır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara