Halep Keçisi Özellikleri

Halep Keçisi Özellikleri

Halep Keçisi Özellikleri

 

Halep Süt Keçisi

Halep keçisi tarih yorumu:Halep keçisi tarihten beri Çukurova Bölgesi ve Dogu Akdeniz'de yogun yetistiriçiligi yapila gelmistir.Asil gen kaynagi Türkiye olan bu süt keçisi burdan Ortadogu ve Kibris'a kadar genis bir çografyaya yayilmistir.Halep keçisi ismi nerden gelmektedir? Keçi tiçaretini vaktiyle Emeviler,Abbasiler,Selcuklular ve Osmanli Imparatrlugu zamaninda halepli samli Türkmen asiretlerine mensub tüccarlar yürüttügünden bu özel süt keçisinin ismi halep keçisi,sam keçisi,sami keçisi olarak tarihe kaydi düsmüstür.Direk Halep Sehri'yle halep keçisi arasinda iliski kurmak konuya at gözlügüyle bakmak demektir.

 Halep keçisi yetistiriçiligi

Halep süt keçisi ülkemizin et ve süt açigini kapatmada çok önemli bir destek saglamaktadir.Halep keçisi eti,sütü ana hatlariyla dogal,organik bir besindir.Geleneksel Türk Keçi Yetistiriçiligi  tam olarak organik hayvanciliktir.Halep keçisi yetistiriçiligi yurt genelinde yüzbinlerce çiftçinin geçim kaynagi olmustur.

Halep keçisi sütcü ve etci bir keçi irki olarak,hem ülkemizde hemde dünyada büyük ilgi görmektedir.Halep keçisi son yillarda sorgulama arama motorlarida en fazla aranilan süt keçisi olmustur.Türk keçi yetistiriçisinin tarihten beri besledigi halep(sam) keçisi artik Dünya gündeminde en çok tercih edilen keçiler arasina girmistir.Halep(sam) keçilerinin tercih edilmesinde,süt verimi,et verimi,yavru verimi,kil verimi ve dayanikli olmasi belirleyiçi olmaktadir.Keçi sütüne talebin artmasi süt keçisi besiçliginde yatirimlarin hizlanmasini saglamistir.Süt keçisi irklari arasinda halep (sami) keçilerinin yadsinamiyacak bir ünü vardir.Süt keçisi çinsleri içerisinde yem yararlanmada ve bol süt vermede halep(damaskus) keçisinin üzerine bir baska keçi irki yoktur.Halep keçilerinin verim yüksek özelliklerinin anlasilmasi halep keçisi fiyatlarini hakli olarak artirmistir.

YAVRU ATMA HASTALIGI(BRUCELLA) YÖNÜNDEN KAN TETKIKLERI YAPILMIS,HASTALIKLARDAN ARI DAMIZLIK HALEP KEÇISI MAKUL FIYATA SATMAKTAYIZ.BULASICI BURUCELLA HASTALIGINA YAKALANMIS TEK BIR KEÇI,KEÇI ÇIFTLIGINIZI MAHVETMEYE YETER.DAMIZLIK KEÇI ALIRKEN KAN TESTLERI YAPILMAMIS HAYVANLARDAN UZAK DURUN.HAYVAN YETISTIRIÇINININ EN BÜYÜK ÖLÜMCÜL DÜSMANI BRUCELLADIR.HAYVANDAN INSANA DA BULASAN BU HASTALIA,AMAN DIKKAT!!!

BRUCELLANIN  HAYVANLARDA TEDAVISI YOKTUR.BRUCELLA KAPAN BIR HAYVAN BIR DAHA DAMIZLIK OLARAK KULLANILAMAZ.KORUYUCU HEKIMLIKTEN BASKA CARE YOKTUR. OGLAKLARDA BRUCELLA GENÇ ASISI YAPTIRMAK GEREKIR.ASIDAN SONUÇ OLMAK IÇIN MUTLAKA ANNELERININ BRUCELLADAN TEMIZ OLMASI LAZIM KI ASI ISE YARASIN,BRUCELLA TASIYICISI OGLAGA ASININ BIR FAYDASI OLMAZ.KAN TAHLILI YAPILARAK BRUCELLA YÖNÜNDEN TEMIZLENMEMIS KEÇI SÜRÜLERINE YAPILMIS BRUCELLA ASISININ HIÇ BIR ÖNEMI YOKTUR.BRUCELLA ASISI,MIKROP TASIYAN BIR KEÇIDE ÇALISMAZ,O KEÇI SÜRÜYE MIKROBU BULASTIRMAYA DEVAM EDER.BRUCELLA ASISI KAN TAHLILI YAPILMIS MIKROP TASIYAMAYAN HAYVANLARDA ANÇAK BAGISIKLIK OLUSTURUR VE ISE YARAR,AKSI HALDE BIR ANLAMI YOKTUR!!!

Halep keçisi fiyatlari çiftcilerimizin yogun tevecühleri netiçesinde yukari dogru bir artis gözlenmektedir.Halep keçisi yetistiriçiliginde son yillarda büyük bir hareketlenme gözlenmektedir.Halep keçisi satanlarda azalma olurken,halep keçisi satin almak isteyen çiftci sayisinda artislar gözlenmektedir.

Halep Keçisi Tarihcesi;Tarihte hep ortadogu çografyasinda halep süt keçisi yetistiriçiligi yapilmistir.Halep Keçisi,mente keçisi,Çukurova Keçisi,Sami Keçisi,Sam Keçisi,Aleppo Keçisi,Damaskus Keçisi,Damascene Keçisi gibi bir çok isimle anilmaktadir.Halep keçileri yurt disinda büyük ragbet görmektedir.

Halep Keçisi isminin dogrudan halep sehriyle bir ilgisi yoktur.Selcuklular ve Osmanli Imparatorlugu'nda vatan birdi.Vaktiyle o tarihlerde halep keçisi yetistiriçiligini halepli,samli tüçcarlar yaptigindan ismi halep keçisi,sami keçisi,sam keçisi kalmistir.Halep keçisinin asil gen kaynagi Türkiye'dir,Dogu Akdeniz,Çukurova Bölgesidir.O nedenle yabanci keçi yatirimcilari halep keçisi satin almak için Adanaya gelmektedirler.Halep keçisi yetistiriçiligi ülke geneline hizla yayilmaktadir.

Halep keçisinin verim özelliklerini 3 baslik altinda toplayabiliriz:

1-Süt verimi

2-Et verimi

3-Kil verimi

4-Halep keçisi yavru verimi

Halep keçisi et ve süt verimi yönünden bu gün çok aranilan bir keçi irkidir.Et verimi boer keçisini,süt verimi Isviçre'deki saf saanen keçisini geride birakmistir.Artik bir çok ülkede bahceli evi olan hayvan severler,köpek yerine halep keçisi beslemektedir.Sahiplerine tutkuyla bagli bu gizemli keçiyi tanimak isteyen halep keçisi dostlarini keçi çiftligimizde misafir etmekten mutlu olaçagiz.

 Halep Keçisi Özellikleri

Halep  Keçisinin  Verim  Özellikleri,Halep Keçisi Verim DEgerleri
 Disilerde Canli Agirlik                       50-60 kg

Halep Erkeklerde Canli Agirlik                  90-130 kg iyi bakildiginda 140 kg

Halep Keçisi Erkek Çebiç Et Randimani    %52

Halep Keçileri et verimi boer keçilerinden daha yüksektir.Hindistan halep teke spermasiyla boer keçilerini suni tohumlama yapmaktadir.O nedenle halep keçisi Dünyanin en ünlü et keçisi boerleri geride birakmistir.Halep keçisi fiyatlari Ülkemizde ve Dünya'da hizla yükselmektedir.

Halep Keçisinde Suni Tohumlamaya Simdilik Lüzum Yoktur.Çünkü Halep Keçisi Saf Bir Keçi Irkidir.Saanen Keçisi Gibi Melez(kirma) Degildir.

Oglak   Dogum Agirligi (üçüz-ikiz oglak )                 3.5 - 5.5 kg

Halep Dört Aylik Disi Oglak Canli Agirligi       30-32 kg

Dört Aylik Erkek Oglak Canli Agirligi    35 kg

Halep Keçisi Oglaklarda Günlük Canli Agirlik Artisi  200-300 gr

Halep Keçisi Süt Verimi                     700-1000-seleksiyonda 1500 kg

280 günlük ortalama süt verimi        3 - 6 kg yer yer 8.5 kg dünya sampiyonu halep keçisi 12 kg süt vermektedir.

Halep(sami) Keçileri Laktasyon(sagim)Süresi                           280-300 gün

Halep Keçi Sütte Yag Orani                            %3.5-4.0

Halepkeçisi Bir Dogumdaki  Oglak Sayisi              2,2 - 2.5

Ilk Dogumda oglak sayisi                   1.5-1.7

Halep keçisi Gebelik Süresi   5 ay          yaklasik 150-155 gün

Halep Keçilerinde çiftlesme- halep keçileri hemen hemen her mevsim çiftlesebilir.Halep Keçisi her mevsim çiftlesme yetenegi olan bir süt keçisi irkidir.Her mevsim gebe kalabilir.

 

Çogunlukla Bulundugu Bölge - Çukurova Bölgesi

 Dünyada Halep Keçisi Talep Durumu  - Çok fazla ilgi görmektedir.

Halep Keçisi Ne yer ? Arpa ezmesi,keçi süt yemi,mercimeksamani,kuruot,yaprak,çali,İtalian ryegrass, yapay çayır mera ve ot tipi teff grass yem bitkilerini severek yer. Ne Kadar Yem Yer ? En fazla 1 kg yiyebilir.Halep keçileri saanen keçileri gibi obur hayvanlar olmayip kanaatkar keçilerdir.

Halep Keçisi Misir Silaji Yermi ? Misir silaji keçiler için son derece sakincali bir yemdir,keçilere verilmemelidir.Keçilerde yavru atma ve telefatlara neden olur.Misir silaji içinde zararli bakteriler gelisir.

Halep Keçisi 8 ayda bir dogum yapabilir.Yani 2 yilda 3 dogum yaptirilabilinir.Ama dogru olan keçileri yilda bir dogum yaptirmaktir.Bu kural tüm keçiler için gecerlidir.Sekiz ayda bir dogum keçileri asiri yipratir ve süt kaybina yol acar.Hiç bir keçi irki 6 ayda bir dogum yapamaz. Yine çebiçleri 1.5 yasindan daha erken çiftlestirmemek gerekir.Aksi takdirde keçilerin boyu küçük kalir,hayat boyu daha az süt,et ve yavru verir.

Türkiye'nin her yerinde halep keçisi çiftliklerinin kurulmasinda iklimsel bir engel yoktur.Halep keçisi Kars,Izmir,Bolu,Eskisehir,Ankara'da yetistiriciligi yapilir.Antalya,Adana,Hatay,Kilis,Gaziantep gibi çok sicak illerimizdede yetistiriciligi yapilir.Halep Keçisi barinaklari nasil olmali ? Halep keçileri kuru sicak ve havadar agillarda yatmayi sever.Halep Keçileri için agil yapiminda çiftcilerimize yol göstermekteyiz

Milli keçi irklarimiza karsi yapilan insafsizca saldirilari firmamiz tek basina gögüslemeyi basarmistir.Milli keçi irklarina yogun bir yatirim baslamistir.Yerli keçi irklarimizin Dünya'da en taninmisi olan halep keçisi bu yatirimlardan payina düseni almaktadir.Sizde halep keçisi yatirim projesi için geç kalmayin.

 Halep keçi projesi çok sayida keçi yatirimcisinin gündemindedir.Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari artik halep keçisi projesi yapmaktadirlar.Basarisiz saanen keçisi projesi'nden sonra halep keçi projesi dogru bir tercih olmustur.

Halep keçisi resimleri,halep keçisi fenotipik özelliklerini asagidaki halep keçisi(damascus keçisi)görsellerden inceleyebilirsiniz.

Halep kecisi beslenmesi

Halep kecisi,Adana'da beslenir,Erzurum,Sivas,Ankara,Kirikkale'de beslenir,Hatay,Kilis,Antalya,Isparta,Izmir,Kütahya,Mugla,Usak,Konya,Gaziantep,Bolu,Çanakkale'de de beslenir.Halep keçiler kanatkar,zorlu kosullarin hayvanidir.Halep keçisi beslenmesinde caramba mix,caramba,flora s,flora k ve yaz otu yem bitkileri tabir çaizse anzer bali hükmünde kiymetli besin kaynaklaridir.

Halep keçisi forum sitelerinde en çok tartisilan süt keçisi çinsi olmustur.Saanen keçisi mi halep keçisi mi?Halep keçisi mi saanen mi?Tartismalar sürüp gitmektedir.Türk Keçi Yetistiriçileri saanen keçisi arkasinda Dünya Kiliseler Birligi'nin oldugunu bilmesi,hedefin keçi irklarimiz üzerinde nasil bir yok edilis planinin oldugunu görmektedir. Büyükbas yerli sigirlarimizin yok edilisi arasinda nasil bir paralellik oldugunu görmektedir.Türk Çiftçisi milli bir refkleksle yerli keçi irklarimiza yeniden yönelisler çok hizlanmistir.Bati emperyalizmi bizim yerli keçi irklarimizi hedef tahtasina oturtmuslardir.Firmamiz bu hain dayatmayi dagitmak için var güçüyle çalismaktadir.Yerli milli keçi irklarini kendi çiftçimize anlatmaktadir.

Halep keçisi fizibilite yapmak için bir çok keçi girisimçisi halep web sitelerimizdeki hayvan biligisi verim degerlerini incelemektedir.Halep keçisi fiyatlari 2011'in arkasindan yeni halep keçisi fiyatlari 2012 de de çiftçilerimiz için uygun fiyatta tutmaya çalisacagiz.

Halep keçisi projesi hazirlayabilmek için firmamiz keçi yatirimcisina her türlü destegi saglamaktadir.Halep keçisi kambur (roma) burunludur.

Halep keçisi Kibris Çiftçisi için çok büyük deger ihtiva eder.Kibris'da halep(sam) keçisi sürüleri hizla çogalmaktadir.Halep keçisi ne yer?Halep keçisi nasil beslenir?Halep keçisi çali diken yaprak ne bulursa naz etmeden yer.En çok ryegrass ve yapay çayir mera yembitkisini çok  sever.Halep(sami)keçisi için fçayir mera çok lezzetli yem bitkileridir.Halep keçisi oglak fiyatlari mayis haziran temmuz aylarinda belli olur.

Keçi insanoglunun sürekli hayatinda kendine seçkin bir yer edinmistir.Bu gün dogal organik gida arayanlar keçi yetistiriçiligi yapmaktadirlar.Keçi sütü,keçi yogurdu,keçi peyniri,keçi eti,keçi tereyagi ana hatlariyla organik besinlerdir.

Halep keçisi benim keçim tarihten beri bu topraklarda var olan bir sütçü keçidir.Dayanikliligini Anadolu'nun agaçindan tasindan yapraginindan çimeninden almistir.Halep keçisi saanen keçisi gibi ismarlama çakma ithal bir keçi degildir.Halep keçi benim dedemin keçisidir.

Halep keçisi ne kadar süt verir her sey bakim besleme ve ilgiye göre farklilik arzeder.

Keçi sütünü kimler satin alir?Keçi sütüne en çok dondurmaci,pastaneçi,çocuk mamasi üretiçileri,kahvalti sektörü ve mandiraçilar yogun ilgi göstermektedir.

Halep süt keçiciliginde en çok kazanca ulasmak için bir keçi sarküterisi açmak en dogru çözümdür.Halep keçi sarküterisi kurma imkani olmayan keçi yetistiriçileri için 2. en iyi çözüm keçi peyniri yapip satmaktir.Keçi peyniri fiyati 25-tl ile 85 tl arasinda bakkallarda alici bulmaktadir.Halep keçi sütünden 3-5 lt sütten 1 kg keçi peyniri üretmek mümkündür.

Keçi sütü fiyatlari ne kadar?Keçi sütü dag basinda 1.3 tl,ortalama 2 tl,Büyük sehirlerde ve turizim bölgelerinde 3-5 tl arasi satilmaktadir.

Keçi sütlerinin en kalitesizi saanen keçi sütü,en kalitelisi kil keçisi sütüdür.Halep keçisi sütü kalite olarak kil keçisi sütüne yakindir.Halep keçisi sütünden 3-5 kg sütten 1 kg keçi peyniri elde edilir.Peynir,yogur ,tereyag,çökelek ve keçi eti kalitesi lezzet bakimindan halep keçisi tüketiçilerin damaklarinda unutulmaz tatlar birakir.

Keçi sütü tam anlamiyla bir sifa kaynagi bir ilaçtir.Keçi düsmanlarinin keçi ormani yok ediyor yalan propagandalarinin ziddina keçi ormanin,eko sistemin bir parcasidir.Keçi yetistiriçligine yatirim yapan büyükbas süt inekçiligine göre en az 3 kat daha fazla para kazanmaktadir.Keçici bir milletin keçilerine düsmanlik edenlere yaziklar olsun.Haydi hep birlikte Atalarimizin izinde yürüyelim milli keçi yetistiriçiligine yönelelim.

ABD ve yahudi Barzani merkezli bölüçü terörü keçicilik önler.Anadolu'nun Daglari'na Amanoslara,Küpeli,Cudi ve Gabar Daglari'na yigit keçici yörükler tekrar yerlestirilsin,bakin görün o daglarda teröristi adim attirmadan geberteceklerdir.Keçi ülke güvenligi ve ülke savunmasi için çok önemlidir.Daglarimizda terörist lerin hain ayak izleri yerine keçilerimizin ayak izleri olsun.Ilgili Bakanlik keçi ormani yok ediyor saçmaligina artik inanmadan keçiyi,gida,is,as,geçim ve ülke güvenlgi oldugunu anlamasini mazlum keçici garibler dört gözle beklemektedirler.

''Arkadaslar gidip Toros Daglari'na bakiniz,eger orada bir tek yörük çadiri görürseniz ve o çadirda bir duman tütüyorsa,sunu çok iyi biliniz ki Dünya'da hiç bir güç  ve kuvvet bizi asla yenemez'' MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Etiketler:halep keçisi,halep keçisi yetiştiriçiliği,satılık halep keçisi


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara