HAYVANCILIKTA KREDİ İMKANI

HAYVANCILIKTA KREDİ İMKANI

Haberler

 


14 Mart 2015

 

HAYVANCILIKTA KREDİ İMKANI

 

 
HAYVACILIKTA KREDİ FIRSATI

 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına yönelik bugün resmi gazetede bir tebliği yayınlandı. Tebliğe göre bir çok tarım faaliyetine yönelik kredi imkanı oluşturulmuşken, büyük baş hayvancılıkta damızlık süt işletmeciliği, damızlık düve yetiştiriciliği ve besicilik alanlarında önemli ve geniş kapsamlı kredi imkanları oluşturulmuştur. Kredi imkanı mevcut işletmesini geliştirme veya işletme kurmak isteyen girişimcilerimiz için önemli bir fırsat olacaktır.

 

HANGİ YATIRIMLAR KREDİDEN FAYDALANABİLECEK

Damızlık Belgeli hayvan alımları, barınak yapımını ve tadilatı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi ve silaj makinesi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımı, kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş) üretmek için gerekli olan tesis ve alet ekipman alımı, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderler için yatırımlar kredi imkanından faydalanabilecektir. Tek yıllık yem bitkisi yetiştiriciliğine yönelik giderler ve Damızlık Belgeli hayvan alımları işletme kredisi kapsamında değerlendirilir. Süt sağım tesislerinde, zirai kredilendirme belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınacaktır.

 

KİMLER FAYDALANABİLİR

Karar kapsamında üreticilere faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; damızlık süt, etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği için on baş ve üzeri kurmaları veya işletme kapasitesini on baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. Damızlık düve yetiştiriciliği için ise elli baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini elli baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. Kamu kurum ve kuruluşları haricinde girişimciler bu kredilenmeden faydalanabilecektir.

 

SÜTÇÜ, ETÇİ VE KOMBİNE SIĞIRCILIĞI YATIRIMI

 

Damızlık süt sığırcılığı, etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde kredi kullanılarak alınacak olan damızlık hayvanların Türkvet Kayıt Sistemine kaydedilmiş, Damızlık Belgesine sahip, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 36 aylık olması gerekir. Damızlık Belgesi sadece hayvan alımı için istenmektedir. Diğer yatırımlarda ve ekipman alımında işletmedeki hayvanların kulak küpe numaralarını da içerecek şekilde hayvanların kayıtlı olduğuna dair Bakanlık il/ilçe müdürlüklerinden onaylı hayvan listesi gerekmektedir.

 

DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİ YATIRMI

Kredi kullanılarak alınacak olan damızlık dişi danalar, Türkvet Kayıt Sistemine kaydedilmiş, Damızlık Belgesine sahip ve 4-13 aylık olması gerekir. İşletme kredilerinde, Damızlık Belgesi sadece hayvan alımı için istenmektedir. İşletmede diğer yatırımlar için ilçe müdürlüklerinden alınan onaylı hayvan listesi istenecektir.

 

BAŞVURU

 

Başvurular için Ziraat Bankasına ve Tarım ve Kredi Kooperatifleriyle irtibata geçilmesi gerekir. Mevcut işletmelerin alınması ve arazi alımı içinde iç tüzüğe uygun olarak kredi verilebilir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara