İtalyan Çimi

İtalyan Çimi

İtalyan çimi halk arasında bilinen ismi ile italyan ryegrass, İtalyan kökenli olduğu için Dünya’da İtalyan çimi olarak tanınmakta ve bilinmektedir. Dünyada çok yoğun geniş arazi ekim alanları mevcuttur. Türkiye’ye ilk kez Torunoğlu tohum firma sahibimiz Cengiz Torun Bey getirtmiştir. 1991 yılında karşısına çıkan bir dergide İtalyan reygrası gören Cengiz Bey uzun uğraşlar neticesinde 1999 yılında Türkiye’ye bu kaba yem bitkisini kazandırmıştır. Çok yoğun tanıtım ve yayım çalışmaları yaparak adeta bir servet harcamış ve çiftçilerimizi iflasın eşiğinden kurtarmıştır. İtalyan ryegrassı yaymak için Kıbrıs ve Anadolu’nun köylerini karış karış dolaşarak bu yem bitkisini Türk çiftçisiyle tanıştırmış, Türk çiftçilerinin takdirini ve teşekkürünü kazanmıştır.

İtalyan çimi sonbaharda ekimleri başlayan kışlık performans gösteren bir kaba yem bitkisidir. Buğdaygil grubunda yer alır. İçinde %22 ham protein vardır. Bu yüzden besleyiciliği çok yüksektir. Eylül ayından Aralık ayına kadar ekimleri devam eden İtalyan çiminin ömrü ise Haziran ayında sona ermektedir.
 



Bir dekar araziye 5 kg tohum ekilir. Birim alanda alınan yeşil ot miktarına bakıldığında Türk çiftçisinin yem fiyatlarında gözle görülür bir şekilde tasarruf edebildiği gözlenmiştir. Sezon boyunca 10 – 15 ton yeşil ot, 3 – 4 ton kuru ot verir. Sulama imkanı olan durumlarda 5 – 6 biçim ve kurak susuz bölgelerde ise 2- 3 biçim verim alınmaktadır.



İtalyan çimi ile beslenen hayvanlarda et ve süt verimi artmakla birlikte kondisyonlarında artış sağlanır. Hastalıklara karşı daha dirençli olurlar ve döl tutmaları artmaktadır. İtalyan çiminin hazmı kolay olduğundan bir büyükbaş sorunsuz bir şekilde 150 kg a kadar İtalyan çimini tüketebilmektedir.

İtalyan çimi satın alırken ithal, OECD belgeli ve orijinal sertifikalı tohum almaya dikkat etmemiz gerekir. Yerli reygras adı altında satılan çakma İtalyan çimlerinin besin değeri yoktur ve biçim sayıları ithal tohumunki kadar olmaz.



İtalyan çiminin 40 – 50 cm boylara ulaştığında içerisinde en çok besin değeri bulunmaktadır. İtalyan çiminin yabani otla mücadelesinde buğdaya atılan amin grubu ilaçlar kullanılmalıdır.

Torunoğlu Tohum olarak İtalyan çimi hakkında detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için arayınız.
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara