Koyun Merası Nasıl Olmalı?

Koyun Merası Nasıl Olmalı?

Koyun keçi meramızın içinde birbiriyle uyumlu hem baklagil, hem de buğdaygil grubundan birçok yem bitkisi tohumu mevcuttur. Koyun keçi merası 10 dekar ekildiği taktirde devlet tarafından 2020 – 2021 yılı için dekar başına 150 TL yem bitkisi desteklemesi ödenmektedir.

Koyun keçi merasında otlayan küçükbaş hayvanlara yem vermeye lüzum yoktur. Ancak yoğun besideki hayvanlara yem verilir.
Koyun merası tohumları sonbaharda ve erken ilkbaharda ekilir. Yaz sıcaklarında koyun merası ekilmez. Çıkan bitkiler sıcakta kavrulur. Dekara 6 kg koyun merası tohumu ekilir.
 



Yem vermeden koyunları, koyun merasında otlatabilirsiniz. 5 – 10 koyuna 1 dekar koyun merası yeterlidir. Koyun merası iki üç parçaya bölünüp, 15 – 20 günlük dilimler halinde dönüşümlü olarak otlatılır. Koyun merasına hayvanlar çamurda bırakılmaz. Hayvanlar bir bölümde otlarken, diğer bölümün gübrelemesi ve sulaması yapılır. Kimyasal gübre atılan koyun merasına 10 – 15 gün geçmeden koyun otlatılmaz. Gübrenin etkisi geçtikten sonra otlatma yapılır.

Koyun merasında ilkine biçmeye lüzum yoktur. Koyun ve keçiler yapay merayı yıpratmazlar. Koyun ve keçi merası o nedenle uzun ömürlü olur. Koyun, keçi meramız en az 5 yıllıktır. Ama Türkiye’nin bazı bölgelerinde daha önceki ektirdiğimiz meralarımız 22 yıl olmasına rağmen hala bozulmadan devam etmektedir.



Avustralya, Yeni Zelanda koyun merası sıralamasında dünyada liderlik eden ülkelerdir. Her sene bizim ülkemizden 120 bin kişi Hacca gitmektedir. Ama bizler Suudi Arabistan’a koyun satamayız yüksek fiyatlarımızdan dolayı. Avusturalya ve Yeni Zelanda koyun meralarında otlattığı için koyun fiyatları daha düşük seviyelerdedir. Bizim de bu ülkelerle rekabet edebilmek için yapay (suni çayır mera) çayır meralarda koyunlarımızı otlatarak yem maliyetlerini aza indirgememiz gerekmektedir. Böylelikle koyun fiyatlarımız diğer ülkelerin fiyatlarıyla yarışacak düzeye gelecektir.

Çeyrek asıra yakın bir süredir yapay (suni çayır mera) çayır mera arazileri kurdurmaktayız. Firma sahibi Cengiz Torun
Bey 1999 yılından beri yapay çayır mera tohumlarını getirip ülkemize kazandırmak için çok büyük emek harcamıştır.



Koyun merasının besleyici özelliği çok yüksektir. Koyun meralarının içinde birçok birbiriyle uyumlu yem bitkisi tohumu mevcuttur. Koyunlar merada otlatırken, koyun merası kısa olmalıdır.

100 koyun için ne kadar mera gerekir sorusuna cevap, 10 – 20 dekar koyun merası yeterlidir. Koyun için yapay meramız mükemmel kalitededir. Koyun meramız gazlı şişlik ve ishale neden olmaz. Hayvanlarda kondisyon düşüklüğü yapmaz bilakis kondisyon artışı sağlar.

Koyun merası tohumlarımız ithal, OECD belgeli ve orijinaldir. Koyun merası tohumlarımız ot tipidir çim tipi değildir.

Koyun Merası Fiyatları Hakkında Bilgi Almak ve Koyun Merası Kurmak İçin Bu Konuda Uzmanlaşmış Firmamızla İletişime Geçebilirsiniz.

0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 Torunoğlu Tohumculuk


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara