Ryegrass Silajı

Ryegrass Silajı

Ryegrass silajı hayvanların severek tükettiği bir kaba yemdir. Ryegrass silajı ile beslenen hayvanların et ve süt verimlerinde artış olur. Döl tutmaları artar ve çeşitli hastalıklara karşı direnç sağlar.

Ryegrass tohumu otu silaj yapılır, kuru ot olarak kullanılır, hem de yeşil biçilip otlatma imkanına sahiptir. Ryegrass silajında %19-20 arasında protein bulunmaktadır. Ryegrass silajı ile hayvanları beslediğimizde mısır silajını azaltarak ve yem maliyetlerini azaltarak çiftçilerimiz tasarruf elde edebilmektedir.

Ryegrass silajı fiyatları mısır silajı fiyatlarından daha pahalı şekilde alıcı bulmaktadır. Ryegrass silajı yaparken silaj katkısı (inekulant) kullanılmasında silaj kalitesi açısından faydası vardır.


 



Reygras tohumunu ilk olarak 1999 yılında Cengiz Torun Türkiye’ye tanıtmış ve Torunoğlu Tohum olarak yıllardan beri çiftçilerimizi orijinal ryegrass tohumu ile buluşturmaktayız. Ryegrass tohumunun Türk çiftçisine tanıtımında çok büyük emek harcanmıştır.

Reygras tohumu satın alırken ithal, OECD belgeli ve orijinal tohum almamız gerekir. Piyasada yerli reygras tohumu adı altında çakma tohum satan bazı düzenbaz kişiler mevcuttur. İthal anaçları ülkemizde bulunmadığı için her yıl düzenli olarak ithal tohum satın alarak ekmemiz lazımdır.



Kaba yem açığını kapatmada stratejik bir yeri olan ryegrass silajı bu anlamda büyük önem arz eder. Reygras tohumu dekara 5 kg şeklinde ekimi yapılır. Sulama koşullarına sahip bölgelerde 5 – 6 biçim alınır. Kurak susuz yerlerde ise 2 – 3 biçim alınmaktadır. Verim değerlerine baktığımızda sezonda 10 – 15 ton yeşil ot verir ve 2 – 4 ton arasında kuru ot vermektedir.

Ryegrass tohumu sonbaharda ekilen tek sezonluk bir kaba yem bitkisi olarak karşımıza çıkar. Ağustos sonundan itibaren bölgeler arası farklılıklarla birlikte Aralık ayına kadar ekimleri devam etmektedir. Yaz sıcakları geldiğinde ise ryegrass bitkisi ömrünü tamamlayarak başak çıkartır.

Ryegrass tohumu otu lifli bir yapıda olduğundan dolayı hazım ve ishal sorunu yaşatmaz. Bir büyükbaş günde 150 kg a kadar ryegrass otundan tüketebilir. Küçükbaşlarda ikizliği arttırmada yardımcı olur. Türk çiftçisinin yonca tohumlarından sonra tercih ettiği 2.yem bitkisi olarak reygras tohumu yer alır.

Firmamızda satılan ithal, OECD belgeli ve orijinal ryegrass tohumu tedarik etmek ve bilgi almak için:
Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 numaralarından ulaşabilirsiniz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara