Yaz Otu

Yaz Otu

Yaz otu, kavramını ilk kez Türkiye’de firma sahibimiz Cengiz Torun 2008 yılında yurtdışından getirttiği ot tipi teff grass tohumu için kullanmıştır. Tohumculuk piyasasına yaz otu diye bu kavramı yerleştirmiştir. Yaz otu tohumunu ilk kez Türkiye’ye getirten ve bu kavramı yerleştiren Torunoğlu Tohumculuktur. Yaz otu isminden de anlaşıldığı üzere, yazlık ekilen Afrika Etiyopya kökenli bir kaba yem bitkisidir. İnce zarif yapraklara ve beden yapısına sahiptir. Hayvanlar için yaz döneminde çok kıymetli yüksek protein ihtiva eden besleyici bir yem bitkisidir.

Yaz otu dekara 1,5 kg tohum ekilmesini tavsiye etmekteyiz. Yaz otu tohumu topraklar iyicene ısınmadan ekimi yapılmaz. Ege Akdeniz Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekimleri Nisan 15 – 20 gibi başlar. Diğer bölgelerde Mayıs başından itibaren başlar. Tohumların çimlenip çıkışları 1 haftada gerçekleşir. Yaz otu hızlı büyüme performansına sahip ilginç bir bitkidir. Sıcakta çok hızlı bir büyüme atağı ortaya koyar. 35 günde 80 cm boya ulaşabilmektedir. Yaz otu hayvanların protein ihtiyacını ve enerji ihtiyacını karşılayan kaliteli bir kaba yem çeşididir. Yaz otu tohumu ekilirken tarla gayet ince hazırlanır, tohumlar 1 – 2 cm derine düşecek şekilde ekilir. Tarla düzenli aralıklarla sulama yapılır. Tarlaya ekerken taban gübresi olarak 20*20 dekara 20 kg, üzerine ektikten 15 – 20 gün sonra üre gübresi atılır. Arada bitki besleme ürünleri de kullanmanın büyümeyi hızlandırma açısından faydası olur. Bitki besleme ürünleri yaz otu bitkisinin gübre ihtiyacını azaltır ve büyüme performansına çok olumlu katkı sağlar.

Yaz otu (teff grass) otlatılacaksa ilkine biçim yapmayı tavsiye etmekteyiz. İkinci ve daha sonraki seferlerde otlatma uygun olur. Bitkinin kök yapısı yüzeyde olduğu için bitki köklenmeden hayvan bırakıldığında bitkinin köklerini sökebilir. Bu duruma dikkat etmekte fayda vardır. Yaz otu hem otlatmaya hem kuru ot yapmaya hem de silaj yapmaya son derece uygun bir yem bitkisidir.

Türkiye’de ortaya çıkan on milyonlarca tonluk kaba yem açığını kapatmada yaz otu önemli bir görev ifa etmektedir. Yaz otu tohumunu (ot tipi teff grass) Türkiye’ye yerleştiren Torunoğlu Tohumculuk çiftçilerimizi çakma yaz otu tohumları almamaları konusunda uyarmaktadır. Orijinal ot tipi teff grass yaz otu OECD sertifikalıdır. OECD sertifikası olmayan tahıl tipi teffi yaz otu diye satan uyanıklara karşı çiftçilerimiz bilinçli olmalıdırlar.

Yaz otu tohum fiyatları için ve yaz otu yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak için telefonlarımız aşağıdaki gibidir.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara