En Karlı Yem Bitkisi

En Karlı Yem Bitkisi

En karlı yem bitkisi olarak silajlık soyayı sayabiliriz. Silajlık soya çok yüksek protein taşıdığından %20’nin üzerinde çiftçiyi yem maliyetlerinden %75 oranında kurtarır. Silaj verimi de 6.5 tona kadar verime sahiptir. Kuru ot verimi de 1.5 – 2 tondur. O nedenle en karlı yem bitkisi silajlık soyadır diyebiliriz.

Yine en karlı yem bitkisi ekilişlerinden bir tanesi de 5’li karışım yem bitkisidir. Su ihtiyacı mevsimsel yağış yeterli olduğunda sulamaya lüzum yoktur. Dekardan 5 ton silaj 1 – 1.5 ton da kuru ot elde edilebilir. Protein ve enerji verimi yüksektir. Yine hayvancıları artan yem maliyetlerinden ana hatlarıyla kurtaran mükemmel kalitede bir yem bitkisi karışımıdır. İçerisinde yem bezelyesi, macar fiğ veya adi fiğ, tritikale, kılçıksız buğday ve yulaf bulunur.

Karlı yem bitkilerinden bir tanesi de ryegrasstır. Reygras %20’nin üzerinde ham protein taşıyan mükemmel kalitede bir yem bitkisidir. 1999 yılında Torunoğlu Tohumculuk tarafından ülke geneline büyük uğraşlarla tanıtılmış, yerleştirilmiştir. Bugün yüz binlerce çiftçimiz ryegrass tohumu ekmekte, hayvanlarını masrafsız beslemektedir. Reygras tohumu alırken ithal, OECD sertifikalı,orijinal tohum satın alınmalıdır. Yerli reygras diye satılan çakma tohumlardan alınmamalıdır. Çünkü ryegrass tohumunda yerli gen kaynağı bulunmamaktadır.

Yine en karlı yem bitkilerinden bir tanesi de yumrulu yem şalgamıdır. Tohum maliyeti çok ucuzdur. Üst gübre istemez. Dekardan 10 – 15 ton yumrulu yem şalgamı verir. Hayvanlarda en az 5 litre süt artışı meydana getirir. Hayvanlarda iştah açar. Hayvanların dengeli beslenmesini sağlar.

Karlı yem bitkilerinden bir tanesi de hayvan pancarıdır. Hayvan pancarı dekardan 15 – 20 ton ürün verir. Hayvanlarda yüksek verim artışı sağlar. İlkbaharda ekilen hayvan pancarı sonbaharda, sonbaharda ekilen hayvan pancarı da ilkbaharda hasat edilir. Hayvanlar severek yer.

Karlı yem bitkilerinden diğer biri de ot tipi teff grasstır. Ot tipi teff grass dekara 1.5 kg ekilir. Yaz aylarının vazgeçilmez yeşil otudur. Sezonda 3 – 4 kere biçilir. Türkiye’ye ilk kez Torunoğlu Tohumculuk tarafından getirtilip ülke geneline yayılmıştır. Hayvanlarda yüksek verim artışı sağlar. Süt artışına ve besi artışına olumlu katkıları vardır. Teff grass hem otlatma, hem kuru ot hem de silaj yapımına uygundur.

Diğer yem bitkileri hakkında detaylı bilgi almak için canlı telefon desteği alabilirsiniz.

0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara