Çim Ekimi ve Çim Bakımı

Çim ekimi nasıl yapılır?  Çim ekimi yapılaçak arazide toprak  saha 30-40  cm derinlikte işlenip sürülür.Zayıf topraklara organik madde(hayvan gübresi veya kompost) takviye edilir ve üst tabakaya iyice karıştırılır.Toprağın kalitesi arttırılır. Ağır killi topraklara 5 cm kalınlığında % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışımı takviye edilir.Üst tabaka iyice karıştırılır. Böylece toprağın yumşak olması sağlanır.Atılacak hayvan gübresi yanmış olmalıdır böylece yabani ot tohumlarından arındırılmış olur.Toprağın ince tesviyesinden sonra çim tohumları ekilecek araziye silindir çekilir.Çim ekimi için bu çok önemlidir.Çim ekimi nasıl yapılır? Toprağa metre kareye 25 gr.olacak şekilde 15 15 15 veya 20-20 toprak gübresi atılır.Çim tohumlarının çimlenip çıkışında doğru bir uygulamadır.

Çim tohumu dekera ne kadar atılır? Çim tohumlarından metre kareye 50-60 gr,dekera 50-60 kg. atılır.Çim tohumlarının dengeli düşmesi için tohumlar araziye enlemesine ve boylamasına saçılır.Dekara çim tohumu nekadar gider?Aşırı sık çim ekiminden kaçınmak gerekir.

Çim ekimi ne zaman yapılır? Çim ekimi ilkbahar ve sonbaharda yapılır.Çim ekimi hangi aylarda yapılır? Bilhassa nisan,mayıs,eylül ekim ayında ekilir.Çim ekim derinliği 1.5-2 cm.dir.Çim tohumu saçılan alan sürgülenip silindir çekilerek iyice sıkıştırılır..Sabah akşam yağmurlama şeklinde sulama yapılır.Çim tohumları 1 haftadan sonra yavaş yavaş çimlenmeye çıkmaya başlar 3 hafta boyunca çim ekilen saha düzenli sulanır ve arazi yeşillenir.Böylece sağlıklı bir çimlenme sağlanır.Çim ekimende karınçalara karşı mücadele yapılır.Çim tohumu çimlenme süresi,ekim uygulamasından sonra,çim tohumu türü ,çeşitleri ve özelliklerine ve göre bir kaç hafta sürer.Çim tohumu ekildikten sonra kaç günde çıkar?Sorusunun da cevabı olmaktadır.Lüzumu halinde ilerliyen zamanda ara ekim çim tohumu takviyesi yapılabilir.Müstakil evi olan insanlarda bahce çimi ekiminde  bir yoğunluk göze çarpmaktadır.

Çim bakımı nasıl olmalıdır? Çim biçme nasıl yapılır? Çim biçilmesinde ilk biçimden önce ve sonra sahaya mutlaka silindir çekilir ve kullanılacak olan çim biçme makinasının bıçakları öncelikle keskin olmalıdır.Filizlenip büyüyüp yetişen İlk biçimde çimler 8 cm yüksekliğe geldiğinde 6 cm’ derinliğe indirilmelidir. Sonraki biçimlerde çim yüksekliği 5-6 cm’den 3-4 cm’ye kısaltılmalıdır.Her biçimde yaprak yüksekliğinin 1/3’ü biçilmelidir.Her biçimde biçim yönü mutlaka değiştirilmelidir.Çim bakımı aylara göre yapılır.Çime en yoğun bakım ilkbahar ve sonbaharda yapılır.

Çim sulaması nasıl yapılır? Çim sulaması günün serin saatlerinde sabah ve akşam üzeri az az ve sık sulama şeklinde yapılır.Sıcak saatlerde,rüzgarlı havalarda ve gece sulama yapılmaz.Gece sulaması çimlerde mantar hastalığına yol açar.Sulama fiskiye yağmurlama şeklinde uygulanır.Çok yoğun sulama yerine az ve sık sulama tercih edilir.Küçük,çim ekili bahcelerde hortum ucuna takılan fıskiye ile sulama yapılır.Daha büyük alanlar otomatik sulama sistemleriyle sulanır.

Çim gübrelemesi nasıl uygulanır?

Çim gübrelemesi ilkbahar ve sonbaharda amonyum nitrat ve cim gübreleriyle yapılır.

Çimde yabancı ot mücadelesi:Çimde yabancı ot kontrolü geniş yapraklı yabani otlara karşı yapılır.2-4 D.Amin içerikli yabancı ot ilaçları kullanılır.İlaçlama rüzgarsız havalarda yapılır ve cim saha en az bir gün sulanmamalıdır.

Çim yama nasıl yapılır? Çim yama yapılaçak zarar görmüş çim alanlara tamir çimi ekilir.Çim tohumları hafifce tırmıklanır üzerine 1-2 cm. toprak serpilir ve üzeri bahce silindiriyle sıkıştırılır ve üzeri sabah akşam sulanır.Hasar görmüş çim alanlarına ara ekim yapılır.

Çim tohumu çinsleri latince isimleri:Lolium perenne,bermuda grass,dichondra repens,poa pratensis,festuca arundinacea,festuca ovina,festuca rubra rubra,agrostis tenius,festuca rubra trichopylla,festuca rubra comutata,trifolium repens.Çim tohumu çeşitleri ve özelliklerini anlatan sayfalarımıza bakabilirsiniz.

Etiketler:Çim ekimi,çim bakımı,çim tohumu ne zaman ekilir,çim bakımı nasıl yapılır?

Online Alışveriş Hemen Ara