Silajlık Mısır Tohumu

SİLAJLIK MISIR TOHUMU 

Silajlık mısır tohumu çiftçimizin hayvan beslemede kaçınılmaz bir yem bitkisi olmuştur. Silajlık mısır tohumu ülkemizde baş gösteren devasa kaba yem açığını kapatmada büyük rol üstlenmektedir. Ucuza hayvan besleme için silajlık mısır tohumu ve mısır silajı mükemmel bir seçenektir. Yonca gibi Dünyada çok yoğun ekilen bir yem bitkisidir silajlık mısır tohumu. Silajlık mısır hayvanlar tarafından severek yenir. Hayvanlarda yüksek verim artışı ortaya koyar. Türkiye’de üretimi yapılan birçok silajlık mısır tohumu yurtdışına ihracata gitmektedir. Firmamız tarafından da bazı mısır tohumu çeşitleri yurtdışına ihracata gönderilmektedir. Silajlık mısır tohumu satışında firmamız Türkiye genelinde on binlerce çiftçiye ulaşmakta ve en popüler silajlık mısır tohumlarından satış yapmaktadır. Her bölgenin iklim özelliğini göz önünde bulundurarak silajlık mısır tohumu çeşitlerini o şekilde seçmektedir. Mısır silajı vakumlu paketler halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ve diğer bazı ülkelere ihracatı yapılmaktadır. Silajlık mısır tohumu çeşitleri birinci ürün ve ikinci ürün gruplarına ayrılmaktadır. Silajlık mısır tohumu hasat verimi en düşük arazilerde bile verimleri 5 ton, ortalama 7-8 ton hatta 11 tona kadar verim alınabilmektedir. Silajlık mısır tohumu hayvan yetiştiricilerinin tarımda vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Silajlık mısır tohumu ekerken doğru zamanda doğru çeşitleri ekmek önem taşır. Ortalama yüzde 33, yüzde 34 kuru madde ile hasat etmekte büyük fayda vardır. Son yıllarda silajlık mısır tohumu ekimi silajlık soya tohumu ile beraber ekilişleri yoğun şekilde artmıştır.

Erkenci silajlık mısır tohumu çeşitlerinde firmamız verim ve kalite yönünden en üstün mısır tohumu firmalarının tohumlarını tavsiye etmektedir. Erkenci silajlık mısır tohumu çeşitlerinden ekmek isteyen çiftçiler genelde yaz aylarında arazilerinden 2 mahsül almak istemektedirler veyahut Doğu Anadolu gibi yaz mevsiminin kısa olduğu bölgelerde erkenci silajlık mısır tohumu çeşitleri tercih edilmektedir. 90 günlük silajlık mısır tohumu 2. ürün silajlık mısır tohumu ekimlerinde ve sert iklim bölgelerinde öncelikle tercih edilmektedir. 90 günlük silajlık mısır tohumu seçerken kalite ve verim yönünden firmamız hassasiyet göstermektedir. 2. ürün silajlık mısır tohumunda ekimleri don ve kırağılara bırakmamak çok önemlidir. Çiftçilerimizin ürünlerini don kırağı almaması için imkan dahilinde kırağılar gelmeden hasat etmelidirler. 

Çiftçilerimiz firmamıza sormaktadır, En iyi silajlık mısır tohumu hangisi diye sormaktadır. En iyi silajlık mısır tohumu birebir görüşmelerimizde çiftçilerimize tavsiye edip söylemekteyiz.

Silajlık Soya ile beraber ekilmesindeki temel amaç, mısırdaki proteini %6-7 den %16-17 lere çıkarmaktır. Silajlık soya ile silajlık mısır tohumu şu şekilde ekilmektedir. Tarla ikiye bölünür. Arazinin %60’ına silajlık soya tohumu ekilirken, %40’ına da silajlık mısır tohumu ekilişi yapılır. Silajlık soya ve silajlık mısır 90 günde ortalama hasat edilir. Hasat ederken karışım yapılır. Silaj katkısı kullanılarak rulo paketler veya dökme silajlar halinde yapılarak tüketime sunulur. Silajlık soya ve silajlık mısır tohumu ekilişleri firmamızca KKTC ve bazı komşu ülkelerde de ekimlerine başlatılmıştır. Firmamız silajlık mısır tohumu satışlarında çiftçilerimize öncülük yapmaktadır. Her daim silajlık mısır tohumu çeşitlerini uygun rakamlı olarak satışa sunmaktadır.


Türkiye’nin En Popüler Silajlık Mısır Tohumu Çeşitleri:

Green Life Tohumculuk: Macha Silajlık Mısır Tohumu, Hammer Silajlık Mısır Tohumu, Simon Silajlık Mısır Tohumu
Polen Tohumculuk: PL 712 Silajlık Mısır Tohumu, Ranger Silajlık Mısır Tohumu, Torro Silajlık Mısır Tohumu
May Tohumculuk: Hido Silajlık Mısır Tohumu, 94 MAY 66 Silajlık Mısır Tohumu, Everest Silajlık Mısır Tohumu
Limagrin Tohumculuk: Truva Silajlık Mısır Tohumu, LG 30709 Silajlık Mısır Tohumu
Dekalb Tohumculuk: C955 Silajlık Mısır Tohumu, DKC 6777 Silajlık Mısır Tohumu
BC İnstitut Tohum: Valbom Silajlık Mısır Tohumu
Pioneer Tohumculuk: 31Y43 Silajlık Mısır Tohumu, 30B74 Silajlık Mısır Tohumu
KWS Tohum: Kilowatt Silajlık Mısır Tohumu, Kalumet Silajlık Mısır Tohumu, KWS 5581 Silajlık Mısır Tohumu
Agromar Tohum: Colonia Silajlık Mısır Tohumu, Sancia Silajlık Mısır Tohumu, PAN 34015 Silajlık Mısır Tohumu
Maisadour Tohumculuk: Calcio Silajlık Mısır Tohumu, MAS75A Silajlık Mısır Tohumu
Mısır Araştırma Enstitüsü: AGA Silajlık Mısır Tohumu
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü: Arifiye Silajlık Mısır Tohumu
Beta Tohumculuk: Tuono Silajlık Mısır Tohumu, Monero 620 Silajlık Mısır Tohumu
Golden West Tohum: Korduna Silajlık Mısır Tohumu

Silajlık mısır tohumu çeşitleri ve silajlık mısır tohumu fiyatları hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
0532 266 40 41 – 0530 300 52 73 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09


Silajlık mısır tohumu ekimi her geçen yıl artış katetmektedir. Silajlık mısır tohumu ülke içinde üretilmektedir. Son yıllarda Tarım Bakanlığına bağlı Enstitülerde de mısır tohumu ıslahı yönünde olumlu gelişmeler gercekleşmiştir.

Silajlık mısır tohumu hayvan yetiştiricisinin kaba yem açığını kapatmakta yegane yem bitkisidir. Ayrıca kaba yem fiyatları yönünden en ucuz olanlardan bir tanesidir. Silajlık mısır tohumu konusunda faliyet gösteren bir çok yerli ve yabancı mısır tohumu firmaları mevcuttur.

Silajlık mısır tüketiminin yan etkilerini ortadan kaldırmak ve silajlık mısırın proteinini yükseltmek için silajlık mısırla silajlık soya yan yana eşit parsellere ekilir. Silajlık mısır ve silajlık soya beraber silaj yapılıp karıştırıldığında çok yüksek proteinli yem olur (% 16-17). Malum olduğu üzere mısır silajının proteini %6-7 dir. Soyalı silaj üretimi ve tüketimi her geçen yıl ülke genelinde çok hızlı bir artış katetmektedir.

Silajlık ve danelik mısır tohumu ıslahında ülkemiz vaktinde yeterli çalışmaları yapmamıştır. Bugün çok uluslu yabancı mısır tohumu firmalarının tekeli kırılamamıştır. Ülkenin gıda güvenliği için acil mısır tohumu ıslahına ciddi kaynaklar ayırmak gerekmektedir. Mevcut yürürlükteki tohumculuk kanunu gözden geçirilmelidir. Milli tohum firmaları lehine düzeltmeler yapılmalıdır.
Silajlık mısır tohumu dekar verimi çiftçileri memnun edecek seviyelerdedir. Ülkemizde baş gösteren kaba yem açığını kapatmakta silajlık mısır tohumu çok önemli bir görev üstlenmektedir. Silajlık mısır tohumu fiyatları 2020 Ocak ayında açıklanacaktır.

 


Silajlık Mısır Tohumu ve Silajlık Mısır Yetiştiriciliği

Silajlık mısır tohumu firmamızda uygun rakamlıdır. Türkiye'de üretimi yapılan tüm silajlık mısır tohumu firmalarının tohumlarının satışını yapmaktayız. Yurt içine yurt dışına silajlık mısır tohumu satışlarımız devam etmektedir. Silajlık mısır yetiştiriciliği son 20 yılda çok hızlı bir artış göstermiştir. Silajlık mısır ekim alanları son yıllarda olumlu yönde artış katetmiştir. Silajlık mısır tarımı ve ekimi daha çok Ege ve Marmara Bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Silajlık mısır yetiştiriciliği kaba yem üretimi açısından gittikçe yaygınlaşmaktadır. Silajlık mısır tohumu ekim zamanı bölgelere göre; Mart ayından Ağustos ayına kadar sürmektedir. Birinci ürün silajlık mısır ekimi erken ilkbaharda, ikinci ürün slajlık mısır ekimi buğday arpa hasatından sonra Haziran ve Temmuz aylarında ekilmektedir. Bir torba (50.000 adet) mısır tohumuyla 6-7 dekar arazi ekilebilmektedir. Bir dekar araziye 7500-8000 - 14000 adet mısır tohumu mibzerle ekilir. Dekara 2-2.5 kg mısır tohumu ekimi yapılır. Silajlık mısır desteklemeleri fiyatları her yıl yeniden belirlenmektedir. 2020 yılı destekleme ödemeleri için çiftçiler Tarım teşkilatlarına başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Silajı yapılacak mısırın protein oranı düşük olup % 7.civarındadır. Silajı yapılacak mısırın protein oranını yükseltmek için silajlık soya fasulyesiyle karışık ekilmektedir. Bilindiği üzere  silajlık soya fasulyesi tanelerinde % 42 ham protein vardır. Silajlık yeşil soya aksamında ise hasat zamanına göre % 17-24.6 ham protein içermektedir.

Silajlık soya fasulyesi silajlık mısırın protein oranını çok yükseltmektedir. Hayvanlarda %15'in üzerinde verim artışı yapmaktadır. 

 

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi silajlık mısır silajlık soya karışık ekimi başarısız olmaktadır. Çünkü silajlık mısırın içinde soya boğulmaktadır. En doğru olan; silajlık soyayı ayrı bir parsele, silajlık mısırı ayrı bir parsele ekip 90-110 gün sonra her ikisini karışık silaj yapmaktır. Silaj makinesi bir soyaya, bir mısıra girer. Römorkun içinde karışır sonra silaj çukuruna bastırılır. Ya da soya ayrıca silaj yapılır. silaj yaparken içerisine bir miktar buğday arpa tanesi katılır.

 

 

Amerika'da silajlık mısır - silajlık soya fasulyesi karışımları yaygın ekilmektedir. Dekardan alınan silaj miktarı daha çok artış sağlamaktadır. Soya toprağa yüksek oranda Azot vermektedir. Buda mısırın verimini arttırmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda; soya silajı-mısır silajı karışımlarıyla beslenen hayvanlarda mısır silajı tüketiminde %30 tasarruf sağlanmıştır. Hayvan beslemede soya silajı ana protein kaynağını oluşturmaktadır. Dışardan çok fazla proteine ihtiyaç kalmamaktadır. Hayvanlarda da %11-15 verim artışı görülmüştür. 

 

 

Ayrıntılı bilgi almak için http://www.torunoglutohum.com/slajlik-soya-fasulyesi-tohumu.html tıklayınız.

 

 

Silajlık mısır tohumunda gübreleme, toprağın ihtiyacına göre atılır. Hibrit slajlık mısır tohumu artan kaba yem açığını kapatmakta önemli bir görev üstlenmektedir. İyi ve kaliteli verimli silajlık mısır tohumlarından dekara verimi 5-10 ton arasında değişmektedir. Silajlık mısır bakımı, danelik mısır yetiştiriciliğinde olduğu gibidir. Silajlık mısır tohumu seçimi 1. ve 2. ürün durumuna göre seçilir. Silajlık mısır tohumu torbaları genelde 50.000 adetlik olarak satılır, bazı durumlarda kg olarakta satılmaktadır. Ülkemizde mısır silajı tohumları piyasası hareketlidir.

Mısır silajı nasıl yapılır? Silajlık mısır biçim zamanı tanelerin hamurdan unlaşmaya başladığı  zamandır. Dökme mısır silajı, silaj çukuruna veya toprak araziye sıkıştırılarak serilir. Silaj tümseği oluşturulur üzeri hava almayacak şekilde naylonla örtülür. Naylonun üzeri toprakla kapatılır, üzerine ağırlık konulur. Silaj yapılırken katmanların üzerine silaj katkısı püskürtülür. Depolanıp bastırılan mısır silajı 45 gün - 2 ay zarfında yedirilmeye hazır hale gelir.

Silajlık mısır desteklemesi olan bir yem bitkisidir. Silajlık mısır desteklemesi her yıl devam etmektedir. Silajlık mısır yapımı ya dökme şeklinde yada torbalı, vakumlu streç balya şeklinde olmaktadır. Mısır silajının besin değerleri ve analiz değerleri hayvan besleme rasyon hazırlamada göz önünde bulundurulur.

 

Mısır silajı satışları, mısır ekme imkanı olmayan hayvan yetiştiricileri için büyük bir kolaylık olmuştur. Mısır silajı fiyatları her yıl piyasa koşullarına göre belirlenmektedir. Mısır silajı satışında vakumlu torbalar nakilde büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Satılık mısır silajı fiyatları bölgelere göre az çok farklılık göstermektedir. Mısır silajı fiyatları 2020 yılında da dalgalı bir seyir izlemektedir

Mısır silajıyla hayvan beslemede aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Aşırı tüketimde hayvanlarda, bilhassa süt hayvanlarında ineklerde; döl tutmada sorunlar, tırnak ayak sağlığında bozulma, sindirim bozuklukları görülmektedir. Mısır silajı ineklerde aşırı yağlanma sonucu güç doğumlara ve dolayısıyla yavru ölümlerine yol açmaktadır. Aşırı mısır silajı yedirilmesi hayvanların ömrünü kısaltmaktadır. Ayrıca iyi hazırlanmamış mısır silajı yavru atmalara ve ölümlere yol açmaktadır. Mısır silajı tüketimi kaliteli kuru ot, yeşil ot ve bilhassa yapay çayır mera, Italian Ryegrass ve diğer yem bitkileriyle dengelenmelidir. Dünyada ve ülkemizde mısır silajının hayvan beslemedeki rölü çok uluslu emperyal tohum firmaları tarafından daha çok mısır tohumu satmak için mısır silajı çok fazla abartılmıştır. Hayvanların ana besin kaynağı yeşil otlar gözden kaçırılmaya çalışılmıştır. Ne hikmetse ot slajının faydalarından kimse bahsetmemektedir. En sağlıklı ve en ucuz yemin, ot olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Avustralya'ya ithal damızlık hayvan seçmeye giden müşterilerimiz orada hiç silajlık mısır ekili tarla ve yem fabrikası görmediklerini söylüyorlar. Gördükleri şeyin olabildiğince Italian Ryegrass ve yapay çayır mera tarlaları olduğunu üstüne basarak belirtmektedirler. Hayvan sağlığı açısından mısır silajı hayvanlara sınırlı miktarda verilmelidir. Mısır silajı küçükbaş hayvanlarda ve bilhassa keçilerde sakıncalıdır. Keçilerde yavru atmalara sebep olmaktadır. Atlara kesinlikle mısır silajı yedirilmez. Veteriner Hekim Cengiz Torun.

 Slaj Nedir?

Taze ve fazla su içeren bitkisel materyelin parçalandıktan sonra sıkıştırılarak, havasız ortamda ve laktik asit oluşturarak saklanması ile elde edilen kaba yeme silaj denir.

Silajlık mısır tohumları çeşitlerimiz ithal, sertikalı ve yüksek verimlidir. Silajlık mısır tohumu 1. ürün ve 2. ürün olarak 2 katogoride mevcuttur. Silajlık mısır tohumu satan firmalar arasında Torunoğlu Tohum iyi kalite ve en ucuz fiyat politikasıyla hareket etmektedir. Silajlık mısır tohumu fiyatları, silajlık mısır tohumu çeşitler, silajlık mısır tohumu markaları hakkında bilgi almak için tohum firması ofisimizi arayabilirsiniz.

 

Silajlık mısır ekimi için en kaliteli,en ucuz  sertifikalı ithal silajlık mısır tohumu çeşitleri ve mısır silajı tohumu markaları Torunoğlu  Tohumculuk'ta   satılmaktadır.                                                                                                                        

Mısır silajı yapımında en önemli nokta iyice sıkıştırmaktır. Üzeri hava almayacak şekilde naylonla kapatılır. Mısır silajını günlük taze taze yedirmek gerekir. Silajlık mısırın küflenmemesi ve bakteri üretmemesi çok önemlidir. Küçükbaş hayvanlarda bilhassa keçilerde mısır silajı yedirilmesinde çok dikkatli olmak gerekir. Bakteriyel bir değişimde keçiler yavru atar. Koyunların da mısır silajına karşı hassasiyetine göz önünde bulundurmak gerek.

-

Etiketler:silajlık mısır tohumu,silajlık mısır tohumu çeşitleri,silajlık mısır tohumu fiyatları 2020 ,silajlık mısır tohumu markaları

----

Hayvanların Silaj İhtiyaçları (Günlük)

Besi Danaları     : 5-10 kg

Danalar               : 5-6 kg 

Düveler                : 10-12 kg

Koyun ve Keçiler : 4-6 kg

Süt İnekleri          : 20-30 kg

-

Silajın Faydaları

- Yapılan fermantasyon sonucunda tohumların çimlenme özllikleri kaybolduğu için yabancı ot yayılımı da önelenmiş olur.

- Mısır silajı yapıldıktan sonra birim alana daha fazla yem muhafaza edilmektedir. 1 ton kuru ot için 14 m3 alan gerekirken silajda 1,5 m3 alan yeterli gelmektedir.

- Mısır silajı et ve süt maliyetlerindeki yem kullanım payını yarı yarıya düşürmektedir.

- Mısır silajının besin değeri yüksek , sindirimi kolaydır.

- Mısır silajında kuru otda ki yanma tehlikesi yoktur.

- Kurutma problemi olan yerlerde rahatlıkla uygulanır.

 

 

-

- Tadının lezzetli ve güzel kokuya sahip olması sebebiyle hayvanlar severek tüketir.

-  Mısır silajı yapıldığında şişme gibi beslenme bozukluklukları giderilmiş olur.

- Mısır silajı işletme ekonomisine destek olur.

- Mısır silaj yapıldığında besin değerlerinde fazla kayıp olmadan uzun süre saklanabilir. 

 Silajda Bulunması İstenen Mikroorganizmalar

Laktik asit bakterileri istenilem tek mikroorganizma grubudur. Mikro-aerofilik olan bu mikroorganizmalar yem bitkisinde bulunan karbonhidratları başta laktik asit olmak üzere asetikasit , alkol ve CO2 ye parçalar.

Silolamada laktik asit oluşumu hiçbir zaman %100 e ulaşamasa da bu bakterilerin slaj içerisinde % 75 oranında bulunması uygun bir fermantasyonun gerçekleştiğinin göstergesidir.

Silajda bulunan laktik asit bakterilerini 2 gruba ayırmak mümkündür

1- Hemofermantatif

2-Heterofermantatif

Homofermantatif laktik asit bakterilerinde ortamda oluşan son ürün sadece Laktik asittir. Hızlı çalışırlar. Az enerji kaybı vardır.

Heterofermantatifler laktik asite ek olarak esetikasit, etenol ve karbondioksit üretirler. yavaş çalışırlar, enerji kaybı yüksektir.

Lactosil Nedir?

-Clostridium spor sayısını azaltarak iştah açan aroma bileşiklerini artırdığı bilinmektedir.

- Lactosil , silajınızı daha güvenli , daha lezzetli , daha besleyici yaparak , hayvanlarınızın sağlıklı beslenmesini sağlamakta ve işletme karlılığının artmasına yardımcı olmaktadır.

- 0,5 - 1 milyon canlı bakterinin 1 gr slajlık ürünün pH değerini süratle düşürdüğü , istenmeyen organizmaların üremesini intibe ettiği gösterilmiştir.

- Italian silajlarında saflaştırılarak elde edilmiştir.

- Lactosil , bir Lactobacillus plantarum 14D CSL homofermantatif laktik asit bakteri preparatıdır.

-

-

-

 

Satışını yaptığımız silajlık mısır tohumları üreten firmalar:

Limagrin 

Syngenta

May tohum

Agromar

Kws

Beta

Golden West

Dekalp

Maisadour

Pioneer

 

 

Etiketler: En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri, mısır çeşitleri isimleri, 2019 silajlık mısır tohumu fiyatları

 

Online Alışveriş Hemen Ara