Silajlık Soya Tohumu
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Silajlık soya ile hayvanlarını besleyen çiftçiler fabrika yeminden %75 oranın da tasaruf sağlayabilirler.


Silajlık soya tohumu konusunda firmamızın yaptığı yoğun tanıtım ve yayım çalışması meyvesini vermiştir. 2020 yılında silajlık soya ekiminin, yem bitkisi destekleme kapsamına alınmasını Tarım Bakanlığı açıklamıştır. 

Yukarıda resimde görüldüğü gibi silajlık soya fasulyesi yapraklarının yanında yoğun da fasulye tutmaktadır. 

Ülkemizde yem fiyatları anormal derecede yükselmiştir. Çiftçi adeta hayvanlarını besleyemez duruma gelmiştir. Silajlık soya tohumu artı mısır silajı karışımı; protein ve enerji göz önüne alındığında adeta tek başına mükemmel bir yem teşkil etmektedir. Soya mısır silajı karışımında proteinin %16-17 olduğunu göz önünde bulundurmak gereklidir. Mısır silajından enerji, silajlık soyadan da protein bir araya geldiğinde adeta %18-19 proteinli hazır yem olmaktadır. Çiftçimiz bu karışık silajı verdiğinde dışardan çok az bir yeme ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla da çiftçi para kazanacaktır. 

Forage Soybeans: Silajlık soya fasulyesi tohumundan dekara 10 kg ekim yapılır. Erkenci İlkbaharda, Nisan 20'den sonra 1. ürün olarak ve buğday arpa hasatından sonra 2. ürün olarak ekilmektedir. Silajlık soya tohumu tohumu ekilirken imkan varsa soya bakterisiyle birlikte uygulama yapılır. Soya bakterisi tohuma uygulanmışsa üst gübrelemeye lüzum yoktur. Silajlık soya tohumları tavlı toprağa ekilir. Silajlik Soya Tohumu çıkış yapana kadar tarla kesinlikle sulanmaz. Eğer sulama yapılırsa tohumlar aşırı şişer ve çıkış seyrek olur.Silajlık soya fasulyesi yetiştiriciliği her geçen gün yaygınlaşmaktadır.


 


Yaklaşık 2-2.50 m. boy yapabilmektedir.

Silajlık soya tuhumu çok yüksek protein içerir, soya tanesinde ham protein oranı %42 dir. Soyanın yeşil aksamında hasat zamanına göre %17- 24.6  ham protein içermektedir. Silaj kalitesi çok yüksektir. %35 kuru madde, %43.3 NDF,  %32.3 ADF, %6.7 ADL içermektedir (%100 kuru madde bazında). Soya küspesinde %46-47 ortalama ham protein bulunur.

Yukarıdaki karışık ekim şekli başarısız olduğundan bu yöntem yerine tarlayı ikiye bölünüp; yarısına silajlık soya yarısına da silajlık mısır ekerek karışık silaj yapılmasını tavsiye etmektedir.

Bu karışımda enerji ve protein oranları mükemmel bir uyum gösterir. Silajlık soya tohumu Amerika'da ve Avrupa'da yaygın ekilmektedir. Ülkemizde de son yıllarda silajlık soya tohumu ve silajlık mısır tohumu karışımları tercih edilmektedir. Mısır silajının protein oranı düşük olup %7 dolayındadır. Mısır, soya silajı karışımlarında hamprotein oranı çok yükselmektedir. Tam olarak silajlık mısır ve silajlık soya karışımında hamprotein oranı %16-17 dolayındadır. Mısır-soya karışımında mısırın protein oranı soya nedeniyle tam iki katına çıkmaktadır.

 

Silajlık soya fasulyesini yine sorgum sudan otuyla beraber ekilerek sorgum sudan otunun protein oranını yükseltmek mümkündür

Silajlık soya fasulyesi nerede yetişir?
Soya fasulyesi; ülkemizin tamamında yetişebilir.

Silajlık soya fasulyesi günlük yeşil biçilerek, taze olarak tüketildiği gibi aynı zamanda da silaj yapılarakta tüketime hazır hale getirilir

Hayvanlar tarafından severek tüketilir. Silajlık soya fasulyesi silajını, mısır silajıyla dengelemek hayvanlarda daha yüksek verim ortaya koymaktadır. Ayrıca yüksek protein ve  yüksek enerji dengesi sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla hayvanlar dengeli beslenmiş olacaktır. Sonuç olarak hayvanlarda daha çok et ve süt artışı ortaya koyacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalarda soya silajı- mısır silajı karşımında yaklaşık hayvanlarda %30 mısır silajı tüketiminden tasarruf sağlanmıştır. Yine hayvanlarda %11'in üzerinde verim artışı gözlenmiştir.

Hayvanlarda çok yüksek süt ve besi artışı sağlar.

-

.

 

Soya fasulyesi tohumu fiyatlarını öğrenmek için şirketimizi arayabilirsiniz.

-Soyanın silaj yapım zamanı:
Soya silajı için en uygun dönem; hiç yaprak kaybının olmadığı olgunluk dönemidir. Yaklaşık bu süre zarfıda 90-110 güne tekabül eder. Soya silajı yapılırken bir miktar arpa kırması ilave edilmesiyle silaj kalitesi yükseltilmiş olmaktadır.

-

 En uygun yöntem tarlanın belirli bir kısmını silajlık mısır, belirli bir kısmını ise silajlık soya ekmektir.

Soya ekilirken; soya bakterisi ile uygulama yapıldıktan sonra ekilir. Uygulama güneş görmeyen gölge bir yerde yapılır. Güneşte soya bakterisi zarar görür. Soya tohumlarında bakteri uygulaması yapılmışsa üst gübreye grek yoktur. Silajlık soya tohumu mükemmel kalitede kaba yem üreten çok değerli bir yem bitkisidir. Silajlık soya tohumu Torunoğlu Tohumculuk tarafından satışı yapılmaktadır. Yemden şikayet eden tüm hayvan yetiştiricilerinin  silajlık soya tohumu ekmelerini ısrarla tavsiye etmekteyiz. 

Soya fasulyesi nerden alınır?
Soya fasulyesi tohumu Torunoğlu Tohumculuk'dan satın alınır. Soya tohumu stoklarımız tükenmeden tohumunuzu alınız!

-Silajlık soya fasulyesi haberi

Soya-Mısır Silajında Başarılı Sonuç

-
 
Yukarıdaki iki resimde görüldüğü gibi tarlanın bir kısmı soya bir kısmı mısır şeklinde ekilmiştr.Silaj makinası biçerken bir soya bölümünden bir mısır bölümünden biçip römorkun içinde karışıp paçal olmaktadır. O şekilde hayvanlara yeşil yedirilmekte ya da silaj olarak değerlendirilmektedir.
 
Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yürütülen soya-mısır silajı demonstrasyonlarından olumlu sonuç alındı.
Yassıgüme, Hacılar’da birinci ürün, Günalan’da ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık soya ve mısırların Burdur bölgesi için iyi bir kaliteli kaba yem kaynağı olduğu belirtildi.
Birinci üründe ortalama tane soya veriminin 380-580 kg. arasında değiştiği soya, bitkisel yemler içinde; protein, biyolojik değeri en yüksek yem olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Tane soya % 35-40 oranında protein mevcut olup, kuru maddesi % 17-24 arası ham protein içeriyor. Dekara 2-4 ton yeşil ot verimine sahip olan soya ot ve silaj üretimi için ortalama 100 günde olgunlaşıyor.
Süt üretiminde % 10 artış sağlayacağı öngörülen soya bitkisi, Dünyada mucizevi bir bitki olarak adlandırılıyor.
Soya-mısır silajı çalışmasını yapan öncü çiftçi Muhammet AKYÜZ alınan olumlu sonuçtan duyduğu memnuniyeti belirterek, İl Müdürlüğümüze teşekkürlerini sundu.
Konuyla ilgili konuşmasında İl Müdürü Ş. Fırat ERKAL; “İlimiz için hayvan beslemesi son derece önemli bir mevzu. Kaliteli üretmek, maliyetleri düşürmek ve verimi arttırmak bizim için büyük önem taşıyor.
Bu nedenle ilimizde çok sayıda dmonstrasyonlar yaparak üreticimizi yönlendirmeye çalışıyoruz. Demonstrasyon çalışmalarımızda diğer üreticilere örnek olacak özenle üretimi gerçekleştiren örnek çiftçilerimize teşekkür ediyor, bol kazançlar diliyorum.” dedi.
 
Basından alıntıdır.
Diğer web sitelerimizi incelemek için tıklayınız...
Danelik soya hakkında bilgi almak için tıklayınız: http://www.torunoglutohum.com/soya-fasulyesi-tohumu.html
 
Etiketler:Soya tohumu nerde satılır,soya tohumunu nerden bulabilirim,soya silajı,silajlık soya fasulyesi tohumu,soya fasulyesi nerden alınır?soya yetiştiriciliği.
 
Online Alışveriş Hemen Ara