En Verimli Ot Tohumu

En Verimli Ot Tohumu

En verimli ot tohumlarının başında ryegrass gelir. Reygras yem bitkisini ilk kez 1999 yılında firmamız tarafından Türkiye’ye getirttirilip ülke geneline tanıtılmıştır. Dekara 5 kg ekilir. Dekardan 12 – 15 ton yeşil ot, 3 – 4 ton da kuru ot verebilir. Hayvanlar açısından çok yüksek verimli bir yem bitkisidir. Hayvan yetiştiricisini yem maliyetlerinin handikapından kurtarır. Hayvanlarda süt ve besi artışı sağlar.

En verimli ot tohumlarından bir tanesi de silajlık soyadır. Silajlık soya tohumu dekara 8 kg ekilir. Dekardan 6 – 6.5 ton silaj verebilir. 1.5 – 2 ton kuru ot verir. %22 nin üzerinde ham proteini vardır. Çiftçileri yem maliyetinden %75 oranında kurtarabilir. Tüketimini şu şekilde tavsiye ediyoruz. Büyükbaş hayvanlara 10 kg silajlık soya + 10 kg da silajlık mısır şeklinde verilir. Silajlık soyadan protein, silajlık mısırdan enerji elde edilir. Hayvanlar dengeli beslenmiş olur.

En yüksek verimli ot tohumlarından diğeri de 5’li karışım mix tir. 5 bitki bir aradadır. Bölgelere göre macar fiğ ya da adi fiğli karışımlar mevcuttur. Karışımlarımız şu şekildedir. Macar fiğ, yem bezelyesi, tritikale, kılçıksız buğday ve yulaf tohumları şeklindedir. Dekara 15 kg ekilir. Dekardan 5 ton üzerinde silaj, 1.5 ton civarında kuru ot verir. Hayvanları yemden yarı yarıya kurtarır.

Yine en yüksek verimli ot tohumlarından bir tanesi de yapay çayır mera karışımımızdır. İçerisinde birçok yüksek verimli ot tohumu vardır. Çayır mera yem bitkileri en az 5 yıllıktır. 1999 yılında Torunoğlu Tohumculuk tarafından ilk kez ticari olarak Türkiye’ye tanıtılıp ülke geneline milyonlarca dekar alanda ekimi yaptırılmıştır. Dekara 6 kg ekilir. Çayır mera hem küçükbaş hayvanlar için hem büyükbaş hem de at yetiştiricileri için çok önemlidir. Mera karışımı masrafsız hayvancılığın kapılarını çiftçilerimize aralamaktadır. Çayır mera tohumuyla 12 ay yeşil kalan mera tarlaları oluşturulur. İklim müsait olduğu müddetçe 12 ay hayvanlar tarlada otlatılabilir. Sadece çamurda otlatılmaz. Arazi ikiye bölünür, 20 gün bir tarafta 20 gün bir tarafta otlatılır. Bir tarafın bakım gübreleme sulaması yapılırken hayvanlar diğer padoğa alınır. Münavebeli şekilde otlatmaya devam edilir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara