Maralfalfa Türkiyede Nerede Yetişir

Maralfalfa Türkiyede Nerede Yetişir

Gerçek orjinal maralfalfa Türkiyede kesinlikle yoktur.Bundan tam 15 yıl önce Türkiyede kimse bilmez iken,ilkkez maralfalfayı yem bitkisi web sitelerimde kamuoyuna Torunoğlu Tohumculuk veteriner hekim Cengiz TORUN olarak ben duyurdum.Tarım Bakanlığımız bu bitkinin tohumu olmadığı gerekcesiyle maralfalfanın ithalatına Türkiyeye girişine izin vermedi.Maralfalfayı Türkiyeye getirmek mümkün olmadı.

Bu sırada ülkemizde maralfalfa ilgili bir kamuoyu oluştu.Bunu fırsat bilen dolandırıcılar ülkeye soktukları Uzak Doğunun napier grass bitkisini maralfalfa diye çiftcileri aldatıp satmaya başladılar.Malum olduğu üzere napier grass bitkisinin 100 değişik çeşidi vardır.Hepsinde çok düşük protein vardır.Napier grass beş para etmeyen bir bitkidir.Napier grassda sadece Ege,Akdeniz sahil şeridinde yetişebilir.Başka bölgelerde kışın soğuk nedeniyle ölür.

Bu maralfalfa sattıklarını iddia eden şahısların elinde maralfalfa olduğuna dair hiç bir belge yoktur.Yurt dışı OECD sertifikası ellerinde yoktur,Türkiye Tarım Bakanlığının verdiği bir yerli maralfalfa sertifikasıda yoktur ellerinde.Ayrıca güvenilir bir labaratuvarda besin analizini de gösteren ellerinde bir belge de yoktur.Bilindiği üzere gercek ,orjinal maralfalfanın ham proteini yüzde 19 un üzerindedir.

Bu dolandırıcılar sattıkları o çeliklere bazen napier grass,bazan da aynı çeliklere maralfalfa demektedirler.Bir bitki hem napier grass, hem de maralfal fa kesinlikle olamaz.Her iki bitkide bir birinden farklıdır.Sadece dış görüntü benzerliği vardır.Zaten bu benzerlikten yararlanıp çiftcileri bu şahıslar dolandırmaktadırlar.

Kolombiya’da Maralfalfa Yem Bitkisi Yetiştiriciliğinin Önemi
Kolombiya, tarım ve hayvancılık açısından oldukça zengin bir ekosisteme sahip Güney Amerika ülkelerinden biridir. Son yıllarda, bu verimli topraklarda dikkat çeken bitkilerden biri de Maralfalfa (Botanik adı: Mulato II, bazen Brachiaria hybrid) olmuştur. Özellikle hayvancılık sektörünün gelişmesiyle birlikte, yüksek verimli yem bitkilerine olan ilgi artmış, maralfalfa da bu ihtiyaca cevap veren bitkiler arasında öne çıkmıştır.

Maralfalfa Nedir?
Maralfalfa, tropikal bölgelerde yetişen, son derece hızlı büyüyen ve yüksek protein içeriğine sahip bir yem bitkisidir. Klasik yoncaya benzer ancak verim ve büyüme hızı açısından çok daha üstündür. 1 yılda 6-8 biçim yapılabilir, bu da onu hayvan besiciliği açısından oldukça değerli kılar.

Kolombiya İçin Avantajları
1. Yüksek Verim ve Protein İçeriği
Maralfalfa, hektar başına yılda 250 ila 300 ton yeşil ot verebilir. Ayrıca kuru madde üzerinden %14-18 arası ham protein içeriği ile sığır, keçi ve koyun gibi otçul hayvanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.

2. İklime Uyum Yeteneği
Kolombiya’nın tropikal iklimi, maralfalfa için son derece elverişlidir. 800 ila 2.000 mm yıllık yağışa sahip bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.

3. Toprak Erozyonunu Önleme
Yoğun kök yapısı sayesinde toprağı tutar, erozyon riskini azaltır. Özellikle dağlık arazilerde sürdürülebilir tarım için oldukça önemlidir.

4. Düşük Girdi Maliyeti
Kimyasal gübre ve pestisit kullanımına çok fazla ihtiyaç duymaz. Bu da küçük ve orta ölçekli çiftçiler için ekonomik bir seçenek sunar.

Hayvancılığa Katkıları
Kolombiya’da et ve süt üretimi, kırsal ekonominin bel kemiğini oluşturmaktadır. Maralfalfa ile beslenen hayvanlarda daha hızlı kilo alımı ve süt veriminde artış gözlemlenmiştir. Bu da üreticilere daha kısa sürede daha yüksek kazanç sağlar.

Sürdürülebilir Tarım ve Ekonomiye Etkisi
Maralfalfa’nın sürdürülebilir tarıma katkısı büyüktür. Kimyasal bağımlılığı azaltarak çevreyi korur, aynı zamanda çiftçilere ekonomik istikrar sağlar. Kolombiya’da kırsal kalkınma politikaları kapsamında maralfalfa gibi yem bitkilerinin teşvik edilmesi, ülke tarımı ve hayvancılığı açısından stratejik bir rol oynayacaktır.

Maralfalfa’nın Kolombiya’daki önemi, sadece hayvancılıkla sınırlı kalmayıp ekosistem ve kırsal kalkınma açısından da büyük bir potansiyele sahiptir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara