Yonca Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Yonca Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Yonca tohumu sonbaharda ve erken ilkbaharda ekilir. Yonca ekim esnasında derine kaçırılmaz. Mibzerle 1 – 2 cm derinliğe ekilir. Üzerine mutlaka dişsiz silindir çekilerek tarla sıkıştırılır. Yonca bitkisi toprağın yüzeyine çıkana kadar sık sık sulanarak toprağın yüzü kurutulmaz. Dekara 3 – 5 kg ekilir. Firmamız OECD belgeli, ithal ve orijinal tohum satmaktadır. Bazı firmalar ismine uygun olmayan yonca tohumlarını çiftçiden satın alıp torbalayıp, belirli isimler verip piyasaya sürmektedirler. Bu tür
firmalar herkesçe bilinen firmalardır. Çiftçiler bunlardan uzak durmalıdırlar.

Yonca tohumları kaplı ve kapsız olarak ayrılmaktadır. Yerli kaplı yonca tohumlarında birçok şaibeler mevcuttur. Kaplı tohumda küskütü kaplayarak çiftçiyi aldatan satıcılara dikkat edilmelidir. Torunoğlu Tohumculuk olarak yıllardan beri kaliteli, ithal ve OECD belgeli yonca tohumları satmaktayız. Firmamızda uygun rakamlara yonca tohumları satılmaktadır. Firmamız yetkilileri yonca tohumu önerirken değişen iklim bölgelerine göre farklı dormansideki yonca tohumları önermektedir.



Yonca tohumlarında dormansi değerleri çeşitlilik gösterir. Bu dormansi dereceleri sıcak ve soğuk dayanımını gösterir. Soğuk bölgelere daha düşük dormanside yonca tohumu ekilmesi uygundur. Daha sıcak kıyı kesimlerine ise yüksek dormanside yonca tohumu ekilmesi gerekmektedir.

Yem bitkilerinin kraliçesi yonca tohumu çok yıllık bir yem bitkisidir. Tarlada 5 ile 7 yıl arasında verim
göstermektedir. İçinde bulunan %22 protein sayesinde hayvanlarda et ve süt artışı sağlar. Dünyada
en çok ekilen yem bitkilerinden ilk sırada gelir. Dünyanın tüm iklim bölgelerinde sorunsuz yetiştiriciliği
yapılır.

Yonca yeşil biçip yedirilemez ve otlatmaya uygun değildir. Hayvanlarda gazlı şişliğe yol açtığı için ölümlere yol açar. Yonca silaj ve kuru ot olarak değerlendirilir.



Son yıllarda ülkemizden Ortadoğu ülkelerine kuru yonca balyası ihracatı hızlanmıştır. Çiftçilerimiz yonca kaba yem üretiminde ciddi paralar kazanmaktadır. Türkiye’nin yonca üretim merkezi olarak Konya, Aksaray, Niğde öne çıkmaktadır. Ülkemizde baş gösteren devasa kaba yem açığını kapatmada en çok görevi yonca üstlenmektedir. Yonca ile beslenen hayvanlarda yüksek verim artışı gözlemlenir. Hayvanlar sağlıklı ve semiz olurlar.

Yonca tohumu hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Yonca tohumu hastalıkları şunlardır:
Küllenme yonca hastalığı, küskütle mücadele, mozaik hastalığı, kök çürüklüğü, yaprak leke hastalığı,
kireçleme, yaprak kurdu hastalığı şeklindedir.

İthal, OECD belgeli orijinal yonca tohumları için güveneceğiniz adres Torunoğlu Tohumculuktur.
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara