Soya Tohumu

Soya Tohumu üretimi ülkemizde tarım bakanlığının yaptığı teşvikler nedeniyle son yıllarda ekiliş alanlarında  kayda değer bir artış sağlanmıştır. Soyayı en çok Türkiye'de Çukurova bölgesinde ki çiftçiler ekmektedir sonrasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki ekilişler gelmektedir.Soya Tohumu ekerek araziler tarımsal yönden zenginleştirilebilinir.Soya Türk ekonomisi için çok önemli bir endüstri bitkisidir. Batılı ülkeler soya tarımıyla 120-130 yıl önce tanışmışlardır. 170-180 milyon ton olan dünya soya üretiminde %50 payla ABD birinci durumdadır. Brezilya, Arjantin ve Çin üretimde arkasından gelmektedir.

Dünya beslenmesinde 5-6 üründen biri olan soya çok değerlidir. Yağı çıkarıldıktan sonra unu ve küsbesi protein bakımından çok zengindir. Kalp ve kanser hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır. Soyadan soya sütü, peyniri, filizi, sosu, dondurması, eti,unu, mürekkebi ve benzini yapılabilimektedir.

Soya üretimi ülkemizde 1930'larda başlamıştır. Soya üretimimizin %80-85 ini Adana-Osmaniye yani Çukurova karşılamaktadır. Soya 1. ve 2. ürün olarak Akdeniz-Ege bölgesinde ekilebilinir.

Soya tohumu ekilmeden önce soya bakterisiyle karıştırılır. Bakteri uygulaması güneş görmeyen bir yerde yapılır. Yoksa güneş bakteriye zarar verir. Bakteri aşılaması yapılıp ekilen soyanın azotlu gübreye pek ihtiyacı olmaz. Kendi azotunu kendisi yapar.

Soya fasulyesi yetiştiriçiliği:Soya fasulyesinden dekera ortalama 8-10 kg. tohum ekilir. Sıra arası 60 cm sıra üzeri 5 cm ikinci üründe 3-4 cm olmalıdır. Ekim tavlı toprağa mibzerle 3-4 cm derinliğe yapılır. Soya fasulyesi nerde yetişir başta Akdeniz,Ege,Güneydoğu Anadolu,Marmara ve Karadeniz,İçanadolu ve Doğuanadolu Bölgelerinde sorunsuz yetişir.

Soya 1. ürün olarak Akdeniz- Ege Bölgeleri'nde Nisan ortasından itibaren , 2. ürün olarak Haziran ayında tahıl hasatından sonra ekilir. Diğer bölgelerde 1. ürün olarak Mayıs- Haziran ayında ekilir.

Soya üretimi ülkemizde sınırlı miktarda üretilmektedir.Soya fasulyesi nerde yetişir?Soya fasulyesi yetiştiriçiliği tüm bölgelerimizde yetişebilir.Soya fasulyedi desteklemesi olan bir bitkidir.2017 yılında da soya desteklemesi devam edecektir.

Hasat biçerdöverle yapılır.Soya fasulyesi dekara verimi birinci üründe 450-550 kg, ikinci üründe 350-450 kg'dır.Soyanın tanelerinde protein yüzdesi %40-45 yağ oranı ise %18-22 dolayındadır.

Bir baklagil bitkisi olan soya kendisinden sonra toprağa azot bıraktığından ekilecek üründe ciddi verim artışı sağlar.

Soya fasulyesi tohumlarımız sertifikalı ve yüksek verimlidir.Soya fasulyesi tohum fiyatları ve soya fasulyesi tohum çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle irtibata geçiniz.Satılık soya fasulyesi tohumumunu nerden alırım diye tasa etmeyin,soya tohumunu firmamızdan sipariş edebilirsiniz.Tohumlarımız anlaşmalı kargolarla Türkiye'nin her tarafına 1-2 gün içinde teslim edilmektedir.

Slajlık soya fasulyesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız: http://www.torunoglutohum.com/slajlik-soya-fasulyesi-tohumu.html

Etiketler:Soya fasulyesi tohumu,soya fasulyesi tohumu çeşitleri,soya fasulyesi tohumu fiyatları

-

Online Alışveriş Hemen Ara